Po dvojni eksploziji na Soncu se Zemlji približuje sončna nevihta

Nevihta naj bi zmotila radijske in satelitske komunikacije, a hujših težav naj ne bi povzročila.

Objavljeno
12. september 2014 23.18
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Washington - Zaradi dveh močnih eksplozij na površini Sonca v minulih dneh se Zemlji približuje zmerna do močna geomagnetna nevihta. Sončna nevihta bo naš planet po napovedih dosegla danes pozno zvečer in zgodaj zjutraj v soboto. Zmotila naj bi radijske in satelitske komunikacije, a hujših težav naj ne bi povzročila.

»Zaradi teh solarnih pojavov zaenkrat ne pričakujemo kakšnih neobvladljivih vplivov na nacionalno infrastrukturo, a dogajanje pozorno spremljamo,« je povedal direktor ameriškega centra za napovedovanje vesoljskega vremena Thomas Berger.

Vendarle pa se obeta zanimiva noč. Kot namreč piše francoska tiskovna agencija AFP, nas ponoči na nebu čaka spektakularna barvita »razstava« severnega sija.

Moč tokratne sončne nevihte naj bi bila sicer zanemarljiva v primerjavi z nekaterimi nevihtami v preteklosti, na primer s tisto leta 1859.

Bila naj bi tudi manjša od moči geomagnetske nevihte julija 2012, za katero je ameriška vesoljska agencija Nasa celo opozorila, da bi lahko tehnologijo na Zemlji vrnila v čas pred 150 leti, a se to na koncu na srečo ni zgodilo.

A kot dodaja AFP, so tovrstni pojavi oz. njihove posledice vendarle precej nepredvidljivi, saj tega, kaj se bo zgodilo, ko prideta v stik dva magneta - tisti, ki ga je poslalo Sonce, in pa Zemljino magnetno polje - ni mogoče z gotovostjo napovedati.