Poslovil se je prof. dr. Janez Strnad

Generacijam fizikov bo profesor Strnad ostal v spominu kot izjemen predavatelj.

Objavljeno
03. december 2015 21.02
Janez Strnad
Radovan Kozmos
Radovan Kozmos

Ljubljana – V 81. letu starosti je umrl dolgoletni sodelavec Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in osrednjega slovenskega Instituta Jožef Stefan, raziskovalec, priljubljeni in cenjeni predavatelj in popularizator znanosti prof. dr. Janez Strnad.

Rodil se je leta 1934 v Ljubljani, pri triindvajsetih je diplomiral iz tehniške fizike na Univerzi v Ljubljani, kjer je leta 1963 opravil še doktorat. Že od leta 1961 je poučeval uvodna poglavja iz fizike na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo, danes Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Leta 1974 je postal njen redni in leta 2001 zaslužni profesor. Raziskovalno se je ukvarjal z difuzijo nevtronov, posebno s teorijo relativnosti in jedrsko fiziko.

Generacijam fizikov bo profesor Strnad ostal v spominu kot izjemen predavatelj, avtor vrste temeljnih fizikalnih učbenikov pa seveda kot najprepoznavnejši profesor fizike, poln znanja o prepletenih zgodovinskih poteh znanstvenega delovanja, iz katerega so se učili in črpali navdih. Dolg je tudi seznam Strnadovih strokovno-poljudnih knjig za študente in najširšo javnost.

Vse od mladih nog pa je bil tudi izjemno plodovit pisec člankov za časopise in poljudne revije. Samo za Delovo prilogo Znanost je napisal nič manj kot 185 člankov. Prav pred kratkim smo z njim naredili krajši pogovor, ne da bi slutili, da je to njegov zadnji nastop za javnost; objavili ga bomo v prihodnji številki Znanosti.