Slovenska družboslovka dobitnica štipendije ERC

Od začetka delovanja ERC leta 2007 so bili slovenski raziskovalci s svojimi prijavami uspešni kar trikrat.

Objavljeno
13. april 2017 15.44
S. R. P.
S. R. P.
Prof. dr. Marta Verginella z ljubljanske filozofske fakultete je kot prva družboslovka pri nas dobila štipendijo Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za uveljavljene raziskovalce za leto 2016.

Evalvacijski panel za študije človeške preteklosti je podprl njen petletni projekt Povojni prehodi s perspektive spolov: primer severovzhodnega jadranskega območja. Odobrena štipendija ERC je tokrat prvič namenjena slovenskemu projektu s področja družboslovnih znanosti in humanistike, nosilka pa je hkrati prva slovenska raziskovalka, ki je prejela ta prestižni projekt v kategoriji že uveljavljenih raziskovalcev.

Za kakšen uspeh slovenske raziskovalke gre, najbolje pokaže podatek, da bo ERC na tem razpisu financiral le 231 projektnih prijav izjemnih raziskovalcev izmed več kot 2400 prijav z vsega sveta za izvajanje svojega raziskovalnega projekta v Evropi.

Od začetka delovanja ERC leta 2007 so bili slovenski raziskovalci s svojimi prijavami uspešni trikrat, in sicer je na razpisu leta 2011 Nedjeljka Žagar z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko dobila štipendijo za raziskovalce začetnike, leto pozneje je Dragan Mihailović z Inštituta Jožef Stefan prvi iz Slovenije dobil štipendijo za uveljavljene raziskovalce, leta 2015 je prav tako štipendijo dobil Tomaž Prosen z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko.

Za razpise ERC je značilna zelo močna konkurenca. V letu 2014 so bili na primer med vodji projektov ERC kar trije Nobelovi nagrajenci. Tudi sicer se vodje ERC projektov redno uvrščajo med dobitnike najvišjih nagrad v znanosti. V desetih letih delovanja ERC so raziskovalci, ki jih je finančno podprl Evropski raziskovalni svet, za svoje delo dobili kar šest Nobelovih in pet Wolfovih nagrad ter štiri Fieldsove medalje.

»Projekti, ki na ocenjevanju ERC pridobijo visoke ocene, ne pa financiranja, so po vseh merilih odlični projekti, vredni finančne podpore. Zato je ministrstvo leta 2010 spodbudilo ARRS, da je uvedla komplementarno shemo financiranja dobrih slovenskih predlogov, ki pa jim ni uspelo pridobiti financiranja ERC. V tem obdobju je bilo tako podeljenih 21 komplementarnih temeljnih projektov,« navaja ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Spremljanje uspešnosti slovenskih raziskovalcev na razpisih ERC je pokazalo, da uvedeni instrument pomaga odličnim prijaviteljem, da še dodatno izboljšajo prvotni projektni predlog in naslednjič uspejo s prijavo na razpisu ERC, ugotavljajo na ministrstvu. »Konec preteklega leta je ARRS uvedel novo shemo za večmesečne študijske obiske pri nosilcih projektov ERC za potencialne slovenske prijavitelje, za kar verjamemo, da bo še dodatno prispevalo k dvigu uspešnosti predvsem pri mlajših.«