Slovenska ekipa znova na iGEM

Z novim raziskovalnim projektom se bodo pomerili s 300 ekipami najboljših svetovnih univerz na mednarodnem tekmovanju iz sintezne biologije iGEM v Bostonu.

Objavljeno
10. avgust 2016 16.08
S. R. P.
S. R. P.

Skrbno izbrana ekipa slovenskih študentov iz množice prijavljenih se bo letos z novim raziskovalnim projektom znova pomerila s tristo ekipami najboljših svetovnih univerz na mednarodnem tekmovanju iz sintezne biologije iGEM v Bostonu, so sporočili s Kemijskega inštituta.

Študenti ljubljanske univerze so v preteklosti že izjemno uspešno sodelovali na tem tekmovanju raziskovalnih projektov iz sintezne biologije. V letih od 2006 do 2012 so kar trikrat osvojili veliko nagrado, grand prize, enkrat drugo mesto in kopico prvih mest v posameznih kategorijah. S tem so najbolj uspešni med ekipami najboljših svetovnih univerz, ki sodelujejo na tekmovanju. Slovenski projekti so predstavili številne izvirne in pomembne znanstvene preboje v sintezni biologiji.

Sedanja ekipa v pripravi na to vrhunsko tekmovanje že od konca maja intenzivno izvaja eksperimente. Letos so se lotili enega največjih izzivov sintezne biologije: povečali bi radi hitrost odziva na signale iz okolja z nekaj ur ali dni, kar zmorejo sedanji sistemi, na vsega nekaj minut ali sekund.

»Za pravilno delovanje organizma je pomembno, da se telo v nekaj minutah odzove na spremembe, kot je na primer koncentracija glukoze v krvi, saj bi bilo čez nekaj ur že prepozno. Za hitre signale bomo uporabili svetlobo, majhne molekule in še kakšno drugo novost, ki pa naj za zdaj ostane skrivnost,« pravijo člani ekipe, ki jih kot že prejšnja leta usmerja mentor prof. dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta s sodelavci.

»Letos smo sestavili sijajno interdisciplinarno ekipo motiviranih in usposobljenih študentov biotehniške fakultete, fakultet za kemijo in kemijsko tehnologijo, elektrotehniko, računalništvo in informatiko ter medicinske fakultete, ki imajo vsi že nekaj raziskovalnih izkušenj,« pravi Roman Jerala in dodaja, da so takšni raziskovalni dosežki pomembna motivacija za izbiro študija. »V Sloveniji je žal še vedno premalo raziskovalnega dela študentov med študijem,« še poudarja. Udeležba na takih tekmovanjih to vrzel vsaj deloma zapolnjuje.

Na fotografiji člani ekipe Slovenija iGEM 2016: zgoraj – Nik Franko (biotehniška fakulteta), Samo Roškar (medicinska fakulteta), Rok Krese (biotehniška fakulteta), Miha Gradišek (fakulteta za elektrotehniko), Kosta Cerovć (medicinska fakulteta); v sredini – Arne Praznik (biotehniška fakulteta), Nina Jerala (medicinska fakulteta), Tjaša Plaper (biotehniška fakulteta), Žiga Pušnik (fakulteta za računalništvo in informatiko); spodaj – Lidija Magdevska (fakulteta za računalništvo in informatiko), Katja Leben in Estera Merljak (fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo.