Sončev izbruh za las zgrešil Zemljo

Sončevi izbruhi, kakršni bi lahko hudo poškodovali električna omrežja, so julija 2012 za las zgrešili Zemljo.

Objavljeno
27. marec 2014 12.54
Ra. K., Znanost
Ra. K., Znanost
Siloviti Sončevi izbruhi, kakršni bi lahko hudo poškodovali električna omrežja in onesposobili vesoljske satelite, so julija 2012 za las zgrešili Zemljo, so sporočili ameriški znanstveniki.

Če je ne bi, bi bile posledice za zemeljsko magnetno polje zelo hude: ustrezale bi razmeram po tako imenovanem Carringtonovem dogodku leta 1859 – najmočnejši Sončevi nevihti, kar so jih kdaj zaznali na Zemlji. Takrat je izbruh med drugim uničil celoten telegrafski sistem v ZDA. »Če bi bil tokratni izbruh usmerjen proti Zemlji, bi bile posledice verjetno zelo podobne,« je dejala Janet Luhman z univerze Berkely. »Upoštevaje vso sodobno tehnologijo, ki jo premoremo danes, pa bi bile v resnici še veliko veliko hujše.«

Po študiji iz leta 2013 bi stroški takšne naravne katastrofe svetovno gospodarstvo osiromašili za 2,6 bilijona (2600 milijard) dolarjev.

Masivni izbruhi Sončevega vetra in magnetnih polj v vesolje 23. julija 2012 bi bili – če bi se zgodili le devet dni prej – usmerjeni naravnost proti Zemlji, je pojasnila Luhmanova. Tako imenovani koronalni masni izbruhi, pospremljeni z močnimi, proti jugu usmerjenimi magnetnimi polji, bi trčili z Zemljinim severnim poljem in povzročili premik v električnih tokovih. Električni transformatorji bi zagoreli, močno onesposobljen pa bi bil tudi satelitski sistem za globalno pozicioniranje, je povedala Janet Luhman.

Dogodek, ki ga je zaznalo Nasino vesoljsko plovilo Stereo A, je osrednja tema študije, pred dnevi objavljene v reviji Nature Communications; v njej je poleg kalifornijske univerze sodelovala še skupina profesorja Ying Liuja s kitajskega državnega laboratorija za vesoljsko vreme.

Koronalni masni izbruhi so sicer pogost pojav – med najaktivnejšim obdobjem v 11-letnem ciklu Sonca se dogajajo tudi večkrat na dan. Toda ponavadi so dokaj šibki v primerjavi s tistim iz leta 1859 in omenjenim 23. julija 2012. Po besedah Luhmanove bo tudi ta, skoraj katastrofalni dogodek znanstvenikom omogočil boljše razumevanje koronalnih masnih izbruhov, tako da bo Sončeve magnetne nevihte nekoč morda mogoče celo napovedovati.

»Dobili smo priložnost, da si enega takšnih dogodkov pobliže ogledamo v vsem njegovem veličastju in poskusimo razumeti, zakaj je bil tokrat tako zelo ekstremen,« je sklenila Janet Luhman.