SpaceX je uspelo prizemljiti nepoškodovano nosilno raketo

Doslej še nihče, niti ameriška vladna vesoljska agencija Nasa, ni pripeljal nazaj na Zemljo nepoškodovane nosilne rakete iz orbite.

Objavljeno
22. december 2015 09.59
SPACE-SPACEX/
M. Č.
M. Č.
Cape Canaveral − Zasebno vesoljsko podjetje Elona Muska SpaceX je v ponedeljek izpeljalo zgodovinski podvig, saj je nosilna raketa, ki je v zemljino krožnico poslala 11 satelitov, varno pristala nepoškodovana nazaj na Zemlji v Cape Canaveralu na Floridi. Musk, ki je obenem tudi lastnik podjetja Tesla, je sporočil, da gre za revolucionarni dogodek.

Doslej še nihče, niti ameriška vladna vesoljska agencija Nasa, ni pripeljal nazaj na Zemljo nepoškodovane nosilne rakete iz orbite. Prejšnji mesec je drugo zasebno podjetje Blue Origin uspešno pristalo nosilno raketo v Teksasu, vendar pa je ta potovala nižje od Falcona podjetja SpaceX, povzema Slovenska tiskovna agencija.

Raketa Falcon 9 je junija odpovedala kmalu po izstrelitvi in zaloge za Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) so šle po zlu. SpaceX je nato odpravljal tehnične pomanjkljivosti in po ponedeljkovem uspehu upa, da bo februarja lahko spet začel oskrbovati ISS.

SpaceX je letos poskusil pristati 15-nadstropno nosilno raketo že trikrat, vendar ni šlo. Morda tudi zato, ker so poskušali z raketo pristati na morju na plavajoči ploščadi.

Musk je sporočil, da bo trajalo še nekaj časa, preden bodo dodelali vse, kar je potrebno za uspešno ponovno uporabo nosilnih raket, medtem pa vesoljsko kapsulo Dragon predelujejo v vesoljsko plovilo, ki bo lahko do ISS poneslo poleg tovora tudi človeško posadko.