Spet prodrli do jezera Vostok

Ruskim raziskovalcem je menda tokrat uspelo iz globin dobiti povsem nekontaminiran vzorec pradavne vode.

Objavljeno
19. februar 2015 14.26
S.R.P. , Znanost
S.R.P. , Znanost
Ruskim raziskovalcem je konec januarja znova uspelo prodreti skozi štiri kilometre debelo ledeno oblogo do vode jezera Vostok, največjega znanega podledeniškega jezera na Antarktiki, ki je prekrito z ledom že vsaj 15 milijonov let. Znanstveniki zato domnevajo, da morda v njegovih globinah obstajajo skrajne oblike življenja, ki jih nismo našli še nikjer drugje. Če bi jih odkrili, bi si morda lažje predstavljali, kakšne oblike življenja utegnejo obstajati na drugih planetih.

Do prastare jezerske vode so ruski raziskovalci prvič prodrli že leta 2012. V vzorcu vode, ki je v vrtini na poti na površje zamrznila v leden valj, so takrat odkrili DNK, ki se je razlikovala od DNK znanih bakterij. Zato so menili, da so naleteli na neobičajno vrsto organizma, lastno le jezeru Vostok. A njihovo odkritje je razvrednotila ugotovitev, da se je vzorec vode med potjo na površino »okužil« s tekočino, ki so jo uporabili za vrtanje.

Pri letošnjem vrtanju so upoštevali izkušnje izpred dveh let in uspešno preprečili, da bi se pradavna voda na poti na površje okužila z vrtalno tekočino. Pod led so najprej prodirali po stari vrtini do globine 3400 metrov, nato pa naprej skrajno pazljivo vrtali novo.

Ekipa raziskovalcev, ki sta jo vodila Vladimir Lipenkov z Inštituta za raziskovanje Arktike in Antarktike in Nikolaj Vasilijev z Univerze v Sankt Peterburgu, sporoča, da se jim je tokrat uspelo izogniti nenadnemu brizgu vode. Ko so prodrli do jezera, so pustili, da je jezerska voda počasi zalila vrtino, ko je tam zamrznila, pa so sredico počasi potegnili na površje. Načrtujejo, da bodo rezultati prvih analiz zamrznjene vode iz jezera Vostok znani sredi maja.