Spodbuda za mobilnost študentov iz socialno šibkejših okolij

Spodbudo za socialno šibkejše v vrednosti 270 evrov bo na mesec predvidoma pridobilo okoli petsto študentov.

Objavljeno
14. april 2017 11.29
S. R. P.
S. R. P.
Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je 6. aprila izdala odločitev o podpori za program »Mobilnost študentov iz socialno šibkejših okolij, Univerza na Primorskem«. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport od lani izvaja projekt Mobilnost študentov iz socialno šibkejših okolij, s katerim s pomočjo sredstev iz evropskega socialnega sklada in prek programa Erasmus+ sofinancira mesečne dodatke za študente iz socialno šibkih okolij. Tako so od tega študijskega leta zanje na voljo sredstva za spodbudo v obliki mesečnega dodatka v znesku 270 evrov. Spodbuda se izplača študentu v celoti pred odhodom na mednarodno mobilnost.

S tem želi ministrstvo povečati delež slovenskih študentov, ki se odpravljajo na mobilnost v tujino, saj je ta še vedno med najnižjimi v Evropski uniji. Pomemben dejavnik, ki vpliva na odločitev za mobilnost, so namreč finančna sredstva, in tako se za mobilnost v najmanjšem deležu odločajo študenti, ki prihajajo iz socialno šibkejših okolij. S povečanjem mobilnosti in izkušnjami v tujini študenti pridobivajo dodatne kompetence, s katerimi se povečuje njihova konkurenčnost na trgu delovne sile po končanem študiju.

Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je 6. aprila izdala odločitev o podpori za program »Mobilnost študentov iz socialno šibkejših okolij, Univerza na Primorskem«. Doslej sta pogodbo o sofinanciranju na podlagi poziva ministrstva podpisala že dva upravičenca, to sta Univerza v Mariboru in Univerza v Ljubljani, za Univerzo na Primorskem pa je pogodba o sofinanciranju že v pripravi. Trenutno je odprt en poziv do 30. junija. Nanj se lahko prijavijo institucije terciarnega sektorja izobraževanja. V pripravi pa je tudi že nov poziv za prihodnje študijsko leto.

Na ministrstvu predvidevajo, da bo spodbudo za socialno šibkejše v vrednosti 270 evrov na mesec pridobilo okoli petsto študentov.