Študija: Krivec za rakave bolezni je okolje

Več oblik raka povzročita sonce in tobačni dim, kot pa »smola« pri mutacijah DNK, kažejo izsledki najnovejše študije.

Objavljeno
17. december 2015 17.23
Ma. F., STA
Ma. F., STA
Pariz - Krivec za rakave bolezni je okolje, ne naključne mutacije DNK, kažejo izsledki najnovejše študije, objavljene v sredini izdaji revije Nature. Več oblik raka povzročita sonce in tobačni dim, kot pa »smola« pri mutacijah DNK, potrjujejo raziskovalci, ki so izpodbijali zaključke študije druge ekipe, ki je obolevnost za rakom pripisala prav »smoli«.

V študiji je ekipa raziskovalcev izzvala kontroverzne zaključke ekipe raziskovalcev, ki je v januarja objavljenih izsledkih v reviji Science ugotovila, da naj bi bile glavni vzrok obolevnosti za rakom neizogibne napake v genskem zapisu.

A zadnja študija, ki temelji na številnih matematičnih analizah podatkov o raku, razkriva »močne dokaze« o tem, da imajo naključne napake, ki se pojavijo med mutacijami DNK, le majhen prispevek k razvoju številnih pogostih oblik raka.

Od 70 do 90 odstotkov oblik raka povzročijo okoljski dejavniki, kot je ultravijolično sevanje, ugotavlja ekipa.

A nekateri drugi strokovnjaki, ki niso sodelovali v tej študiji, opozarjajo, da analize nove študije »podpirajo konvencionalno razmišljanje o nastanku raka in njegovem razvoju ter vzpodbujajo dvome glede ideje, da so nekatere oblike raka relativno neodvisne od tega, kako živimo in čemu smo izpostavljeni,« pojasnjuje Andrew Maynard iz ameriške univerze v Arizoni.

Ugotovitve po njegovih besedah niso dokončne in temeljijo na številnih predpostavkah, ki so morda vplivale na zaključke.

Ti rezultati povedo, da je večino oblik raka mogoče preprečiti, če bi poznali vse zunanje oblike tveganja za različne oblike raka, pa je med drugim menil profesor za epidemiologijo raka z univerze Cambridge Paul Pharaoh.

Sicer pa je januarska študija v reviji Science zaradi predpostavke, da je približno 75 odstotkov primerov številnih oblik raka mogoče pripisati »smoli« pri mutacijah DNK, dvignila veliko prahu. To naj bi namreč pomenilo, da jih ni mogoče preprečiti z zdravim načinom življenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.