Teden Kemijskega inštituta

Naslednji teden se bo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani zvrstila vrsta dogodkov, ki naj bi obeležili slovensko znanstveno odličnost.

Objavljeno
08. junij 2017 13.16
S. R. P.
S. R. P.
V prihodnjem tednu bo na Kemijskem inštitutu (KI) v Ljubljani več za javnost zanimivih dogodkov. Z njimi želijo na inštitutu obeležiti slovensko znanstveno odličnost in splošno javnost opozoriti na prispevek znanosti k razvoju tehnoloških inovacij.

Teden takih predstavitev se bo v ponedeljek začel z dopoldanskim (ob 10.30) in popoldanskim predavanjem (ob 16.30) dr. Barbare Tišler s Kemijskega inštituta in Dimitra Kgranisa iz evropske komisije na temo krepitev zmogljivosti raziskovalcev na področju priprave projektov za Obzorje 2020. Prisotnim bodo predstavili tudi sklad Marie Skłodowske in podrobneje pojasnili merila za pridobitev teh prestižnih štipendij za mlajše raziskovalce z doktoratom.

V torek bo osrednji dogodek podelitev prestižne Preglove nagrade KI za izjemne dosežke – letos jo bodo podelili dvema vrhunskima mlajšima znanstvenikoma, nato pa bo kratko poljudno znanstveno predavanje lanskoletnega Preglovega nagrajenca dr. Zdenka Časarja.

V sredo se bo dr. Helena Dobrovoljc z ZRC SAZU v predavanju Jezikovna evolucija v elektronski dobi dotaknila problematike tihih in nezavednih jezikovnih sprememb, ki nas dohitevajo v sedanji elektronski dobi in namenila pozornost tudi spremembam, ki jih je mogoče opaziti v slogu znanstvenega pisanja.

Teden KI se bo v četrtek nadaljeval z okroglo mizo ob 11. Uri o novih materialih za zeleno prihodnost. Udeleženci okrogle mize (prof. dr. Luka Omladič s Filozofske fakultete, prof. dr. Robert Dominko s KI, dr. Nejc Hodnik, prav tako s KI, prof. dr. Adriana Rejc Buhova z Ekonomske fakultete, dr. Gorazd Gotovac iz Elaphe in Jernej Tovšak z MGRT) bodo govorili o iskanju novih modelov, novih tehnologij, novih materialov in izdelkov, ki bi v proizvodnji puščali čim manj ogljičnega odtisa.

Ob 18. uri pa bodo ob slavnostnem govoru dr. Milana Brgleza, predsednika državnega zbora, s kipom prof. dr. Maksa Samca in odprtjem slikarske razstave Maruše Šuštar zaznamovali spomin na akademika Maksa Samca, ki je osnoval kemijski študij v Sloveniji ter bil prvi direktor in upravnik Kemijskega inštituta od ustanovitve leta 1946 do leta 1959.

Teden KI se bo končal v petek s predavanjem dr. Matica Kisovca ob 13. uri na temo: Toksini, ki tvorijo pore in nanobiotehnologije.