Tri desetletja Mednarodne vesoljske univerze

 Edinstvena ustanova, namenjena vpogledu v programe izkoriščanja vesolja v miroljubne namene

Objavljeno
20. april 2017 13.55
Miloš Krmelj
Miloš Krmelj
Mednarodna vesoljska univerza ali ISU letos praznuje trideseto leto delovanja. Ustanovljena je bila leta 1987 kot mednarodna izobraževalna institucija, posvečena razvoju in vpogledu v programe izkoriščanja raziskovanja vesolja v miroljubne namene. Danes, 30 let pozneje, je še vedno edinstvena na svetu.

Ideja o ustanovitvi takšne univerze se je pojavila tako rekoč že na začetku vesoljske dobe, saj so se misli o taki instituciji porajale že v poznih šestdesetih letih, se nato znova obudile v sedemdesetih, toda zamisel je bila nato uresničena šele sredi osemdesetih let. Utemeljitelji oziroma tisti, ki so opravili pionirsko delo, so trije Američani: Peter Diamandis, Todd Hawley in Robert Richards.

Zamisel o taki univerzi je naletela na posluh pri nekaterih ljudeh, ki so takrat imeli pomembno vlogo v astronavtiki in raziskovanju vesolja. Eden takih je bil prof. U. R. Rao iz indijske organizacije za raziskovanje vesolja (ISRO), pa dr. Harrison Schmitt, astronavt Apolla 17, dr. Burton Edelson, pomočnik administratorja Nase, nadalje pionir astronavtike prof. Herman Oberth in tudi Arthur C. Clarke, vizionarski pisatelj, popularizator znanosti in oče geostacionarnega komunikacijskega satelita.

Mednarodno vesoljsko univerzo so nato ustanovili na tridnevni konferenci med 10. in 12. aprilom 1987 na znamenitem Massachusetts Institute of Technology (MIT). Ti datumi so bili izbrani v čast prvega človekovega poleta v vesolje, ki ga je 12. aprila 1961 opravil Jurij Gagarin. In kot neposredni rezultat te konference je MIT že naslednje leto izpeljal program prve poletne šole ali SSP, ki je potekala od 20. junija do 20. avgusta 1988.

Delo je steklo in že pet let pozneje so za sedež nove univerze izbrali Strasbourg, dve leti zatem pa se je tudi za stalno naselila v tem francoskem mestu – potem ko je najprej gostovala pri enem od oddelkov za fiziko na tamkajšnji univerzi.

Filozofija treh i-jev

Mednarodna vesoljska univerza odtlej poudarja filozofijo treh i-jev: interdisciplinarnost (več različnih znanstvenih disciplin), interkulturnost (kulturno raznolikost) in internacionalnost (mednarodnost). Leta 1995 so začeli izvajati zahtevnejši izobraževalni program master of science and space studies (MSS). Tako ima zdaj univerza krajši program poletne šole, ki traja osem tednov, in program MSS, ki traja 12 mesecev in vključuje tudi čas, ko ima študent tako ali drugače opravka s praktičnim delom v katerem od vesoljskih programov.

Pred šestimi leti se je tema programoma pridružil še tretji, namenjen predvsem študentom iz Avstralije in Azije oziroma z južne zemeljske poloble. Ta je malce krajši od poletne šole, traja pet tednov. Pri njem so sodelovali tudi študentje iz drugih držav.

V okviru teh programov nato študentje izvedejo eno ali dve študiji, posvečeni določeni temi, ki zadeva aktualno tematiko ali pa sega v prihodnost. Izbrana tema je pogosto interdisciplinarna in povezana z gospodarstvom, ekologijo, varovanjem okolja in podobno.

Med letoma 1996 in 2013 je vesoljska univerza izvajala tudi letni simpozij, ki je zajemal različna področja mednarodnih vesoljskih programov. Na teh simpozijih so sodelovali mednarodni strokovnjaki, profesorji, ki predavajo na ISU, prav tako študentje.

Univerzo vodi odbor svetovalcev z rektorjem na čelu, ima pa tudi upravni odbor. Vse vodilne funkcije zasedajo mednarodno uveljavljeni strokovnjaki iz astronavtike in raziskovanja vesolja, pa tudi astronavti in kozmonavti. Poleg tega ima univerza akademski svet, ki ga sestavljajo razni vesoljski izvedenci.

Doslej je pri programih ISU različne vrste in stopnje izobraževanja opravilo okoli 4400 udeležencev ali študentov različnih starosti.

Številni astronavti

Astronavti, ki sodelujejo pri Mednarodni vesoljski univerzi, so številni. Naštejmo jih nekaj: Oleg Atkov, sovjetski kozmonavt in predavatelj, James Newman z Nase, prvi, ki se je izobraževal na ISU in je poletel v vesolje, Jeffrey Hoffman, predavatelj na Nasi in MIT, Čiaki Mukai, predavateljica na japonski letalsko-vesoljski agenciji JAXA, Rienhold Ewald, predavatelj z ESE, Jean-Jacques Favier, predavatelj s francoske vesoljske agencije CNES, Robert Thirsk, predavatelj s kanadske vesoljske agencije CSA, Sojeon Ji Kari iz Južne Koreje, prvi astronavtka, ki se je izobraževala na ISU in je poletela v vesolje, Anousheh Ansari, predavateljica, Sergej Krikaljev, predavatelj, Yang Liwei s kitajske vesoljske agencije, prvi kitajski astronavt in predavatelj, Michael Tognini, predavatelj CNES in ESE, in Jessica Meir, novoizbrana astronavtka Nase, ki se je izobraževala na ISU.

Želijo si tudi študentov iz Slovenije

Univerzo danes podpira vrsta mednarodnih in državnih ustanov, pa tudi podjetja iz zasebnega in nezasebnega sektorja.

Potem ko je naša država nedavno končno postala pridružena članica evropske vesoljske agencije ESA, se je s tem povečala možnost, da ISU finančno podpre udeležbo v njenih programih tudi zainteresiranim iz Slovenije. Letošnja poletna šola Mednarodne vesoljske univerze bo potekala od 26. junija do 25. avgusta v Corku na Irskem. Gostil jo bo tamkajšnji inštitut za tehnologijo.

Vsi zainteresirani dobijo informacije na spletni strani www.isunet.edu ali na naslovih Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..