Učinek tavrina pri alzheimerjevi bolezni

Znanost po svetu – in doma

Objavljeno
10. december 2015 17.12
L. P.
L. P.

Korejski znanstveniki na seulskem inštitutu za tehnologijo so med testiranjem spojine tavrin odkrili, da uničuje amiloidne obloge beta, ki se nabirajo v možganih v zgodnji fazi alzheimerjeve bolezni (na fotografiji). Znano je namreč, da prav te obloge uničujejo možganske celice in povzročajo nevrodegenerativne bolezni.

Tavrin je aminokislina, prisotna v mišicah, možganih, srcu in krvi, pomembna pa je za biološke procese v organizmu. Spojina, podobna tavrinu, je tudi pomembna sestavina energijskih napitkov, denimo red bulla.

Učinek kemikalije, podobne tavrinu, so korejski znanstveniki testirali na miših s simptomi alzheimerjeve bolezni. V pitno vodo so živalim dodali spojino z oznako EPPS in že po enem tednu so ugotovili, da na njihovih možganih ni več škodljivih amiloidnih oblog. V naslednjem koraku je testiranje pokazalo, da se miši bolje znajdejo v labirintu, kot so se, preden so jim dodali spojino v vodo; to naj bi kazalo na izboljšanje kognitivnih funkcij.

Čeprav so raziskave in poskusi še v zelo zgodnji fazi, že vzbujajo upanje bolnikov. Vodja korejske raziskave Jung Su Kim prevelikim optimistom sporoča, da spojina EPPS samo čisti toksične obloge na možganih, medtem ko nikakor ne more obnoviti poškodovanih kognitivnih funkcij na raven pred izbruhom nevrodegenerativne bolezni. Prepričan pa je, da lahko iz te spojine razvijejo zdravilo, ki bo ustavilo razvoj bolezni in obolele rešilo pred prezgodnjo smrtjo. A do tega cilja je še dolga pot, navsezadnje morajo z obsežnimi študijami na ljudeh preveriti učinek spojine, podobne tavrinu.