Zmagovalec hekatona Nase

Zmago je požel projekt Space Door, ki ga je pripravil Oliver Glavina, drugo mesto pa je pripadlo Stanislavu Šliviću s projektom Earth4Kids.

Objavljeno
12. maj 2017 19.58
S. R. P.
S. R. P.

Po lanskem uspešnem zagonu v Sloveniji je pred dnevi v Kopru potekal drugi Nasa Space Apps Challenge, največji hekaton o Zemlji in vesolju. V 69 državah je na 187 krajih sodelovalo kar 25 tisoč ljudi, ki so reševali enega od petih izzivov, ki jih je pripravila ameriška vesoljska agencija.

Letos je znova v organizaciji univerzitetnega inkubatorja Primorske 19 slovenskih udeležencev prijavilo šest projektov. Zmago je požel projekt Space Door, ki ga je pripravil Oliver Glavina, drugo mesto pa je pripadlo Stanislavu Šliviću s projektom Space Door. Oba sta nominirana za glavno svetovno nagrado. Dijaki ekipe N.A.S.A. pa so na lokalni ravni prejeli nagrado po izboru javnosti in se prav tako potegujejo za glavno nagrado te vrste.

Odmevni 48-urni mednarodni razvojni tehnološki hekaton za inovativno in kreativno reševanje globalnih izzivov na podlagi javno dostopnih podatkov vesoljske agencije Nasa se lahko pohvali z že petimi uspešnimi izvedbami. Namen hekatona je spodbuditi sodelovanje v oblikovanju in razvoju inovativnih tehnoloških rešitev za interdisciplinarne globalne izzive, ki naj bi se materializiralo v izvedbi obetavnih prototipov za izboljšanje kakovosti življenja na Zemlji in v vesolju.