Znanost sreča parlament

Kot uvod v Mesec znanosti je v Državnem zboru RS te dni potekalo srečanje znanstvenikov in parlamentarcev pod geslom Znanost sreča parlament.

Objavljeno
13. oktober 2017 12.53
S. R. P.
S. R. P.
V Državnem zboru RS je včeraj potekalo nadaljevanje srečanja znanstvenikov in parlamentarcev pod geslom Znanost sreča parlament. Kot uvod v Mesec znanosti so ga pripravili Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Državni zbor RS in Skupno raziskovalno središče evropske komisije (Joint Research Centre).

»Namen dogodka ni govoriti zgolj o znanosti, ampak predvsem o razvoju družbe, kdo smo, kaj želimo biti, je poudarila za znanost pristojna ministrica Dr. Maja Makovec Brenčič. Znanost namreč ustvarja evropsko in svetovno kakovost življenja in išče rešitve za človeštvo. Napovedala je, da bodo že v prihodnjem proračunskem letu finančna sredstva za znanost in raziskave bistveno večja.

Udeleženci so osvetlili dve aktualni temi, povezani z znanostjo in gospodarstvom ter družbo kot celoto: kakšni so učinki vlaganj v raziskave in razvoj na gospodarstvo in širšo družbo ter katere spremembe potrebujemo, da bi v prihodnje na podlagi učinka raziskav in inovacij dosegali višjo rast.

Evropski parlament že več let aktivno promovira dialog med raziskovalci, znanstveniki in člani Evropskega parlamenta. Iniciativa predstavlja pomemben instrument v procesu integracije politik. Od tod tudi iniciativa »Znanost sreča parlament« v evropskem parlamentu eden ključnih dogodkov, ki ga že uspešno prirejajo v nekaterih evropskih nacionalnih parlamentih. Tokrat pobudi prvič sledi tudi Slovenija.