Znanstveni blog: Growbox, sobni rastlinjak

Prvi kalčki so že pokukali iz zemlje, a je pot do prave solate iz motovilca še dolga. Razen če rastlinjak deluje, kot bi moral.

Objavljeno
19. april 2017 12.10
Rok Capuder
Rok Capuder

Zavod 404 mladim omogoča stik, da svoje kreativne ideje pretvorijo v realnost. Prek atraktivnih projektov spoznavajo tehniko in tehnologijo, ki nas danes spremlja na čisto vsakem koraku in bo v prihodnosti morda krojila njihovo poklicno pot.

Verjamemo, da se inovativnosti ne da naučiti. Raziskovalni duh je v vsakem od nas in edino, kar je treba narediti, je, da ga spodbujamo na vsakem koraku.

***

Da se mladi zavedajo najbolj perečih okoljskih in družbenih problemov okrog sebe, dokazuje projekt Growbox dijakov Gimnazije Moste. Skupina osmih dijakov izdeluje sobni rastlinjak (Growbox), v katerem bo mogoče gojiti rastline. Mentorja skupine Rok Jamnik in Klemen Kralj, nekdanja dijaka Gimnazije Moste in oba študenta strojništva že od začetka šolskega leta, dijakom svetujeta in jim pomagata pri izdelavi. Projekt delno financira Mestna občina Ljubljana.

V ohišju, izdelanem iz vezanega lesa, se skriva več kot 500 elektronskih komponent, ki nadzirajo in prilagajajo rastne pogoje. S pomočjo senzorjev lahko merijo temperaturo in vlažnost zraka ter vlago v prsti. V ohišju so nameščeni tudi ventilatorji in vodne črpalke za zalivanje, ki se avtomatsko prilagajajo potrebam rastlin.

Skupina je razdeljena na dva dela: strojnike in elektrotehnike. Prvi so izdelali ohišje ter vanj vgradili komponente, medtem ko elektrotehniki izdelujejo električna vezja in skrbijo za ustrezno programsko kodo mikrokrmilnika.Testiranje LED-diod, že vgrajenih v ohišje. Fotografije: Zavod 404

Da je tehnologija izredno zanimiva in bo v prihodnosti verjetno našla mesto v vsakem od naših domov, dokazujejo tudi uspešne kampanje posameznikov in podjetij na platformah za množično financiranje. Pojavljajo pa se tudi že prve farme rastlin, vzgojenih v industrijskih obratih, brez sončne svetlobe.

Glavna komponenta rastlinjaka so njegove luči. Namesto HPS-sijalk, ki so jih še pred leti uporabljali za gojenje rastlin, uporabljamo LED-tehnologijo. Posebne LED-diode namesto vidne svetlobe glavni del izsevane svetlobe oddajo v infrardečem in ultravijoličnem spektru. Z različnimi vrstami in številom LED-diod se lahko natančno približamo spektru svetlobe, ki rastlinam omogoča optimalno rast. Diode so cenovno ugodna in energijsko učinkovitejša alternativa svetilkam.

 Panel z LED-komponentami različnih valovnih dolžin (izklopljen)


Panel z LED-komponentami različnih valovnih dolžin (vklopljen)

Elektronske komponente krmilijo s pomočjo mikrokrmilniškega sistema, ki podatke s senzorjev prenaša v podatkovno bazo na strežniku. Podatke bodo nato primerjali z dejansko rastjo rastlin in tako določili vrednosti osvetlitve, vlage in temperature.

Pri izdelavi so se spopadali predvsem s previsoko temperaturo v ohišju, ki je bila posledica segrevanja LED-diod. Te se namreč močno grejejo in obenem segrevajo tudi zrak znotraj ohišja. Rešitev problema je bila montaža ventilatorja v ohišje ter izdelava krmilnega vezja za nadzor svetlosti.

A največji izziv je še pred njimi, in to je uspešno gojenje rastlin pod umetno svetlobo. Prvi kalčki so sicer že pokukali iz zemlje, a kljub temu je pot do prave solate iz motovilca še dolga, ali pa ne  če Growbox deluje, kot bi moral.

Prvi pridelek - kaljenje motovilca

Če bi radi tudi vi spremljali naše delo in tedenski napredek, vas vabimo, da se nam pridružite na facebook strani Zavoda 404.