Lindsey Vonn bi bila kot Ester Ledecka

Najboljša deskarka zadnjih dveh zim Ester Ledecka je odčitala lekcijo smučarskim zvezdnicam.

Objavljeno
18. februar 2018 23.30
Mojca Finc
Mojca Finc
Pjongčang – »Želim si, da bi bila tudi jaz tako atletsko sposobna, kot je ona, in bi skočila iz ene panoge v drugo ter zmagala v vsaki. Na žalost sem uspešna le v alpskem smučanju ... Vendar me še vedno premaga,« se je senzaciji, ki sliši na ime Ester Ledecka, priklonila smučarska kraljica Lindsey Vonn. Češka deskarka na snegu je postala olimpijska prvakinja v superveleslalomu.

»Do tega rezultata sem bila prepričana, da sem boljša deskarka. Pravzaprav bi zdaj najraje bila na svoji deski. Nočem biti nevljudna, vsi ste super, vendar nisem pričakovala, da bom po superveleslalomu sedela na novinarski konferenci. Za sabo bi že morala imeti tri vadbe na treningu na deski,« je z mediji po največjem presenečenju na OI v Pjongčangu komunicirala 22-letna Ester Ledecka, najboljša v seštevku paralelnih disciplin v deskanju na snegu v zadnjih dveh sezonah. Tudi v tej zimi je na vrhu skupnega seštevka svetovnega pokala. Prav to je tisto, kar dela novo olimpijsko zmagovalko tako posebno – na najvišji ravni obvladuje dve športni panogi.

Drugačen ritem

Alpsko smučanje in deskanje sta resda športa na snegu in med koli, vendar je gibanje pri vsaki od panog drugačno, tudi uporaba mišic ni enaka. Pri Čehinji je izražen izjemen občutek za sneg in zaznavanje telesa v prostoru, saj se pri alpskem smučanju in deskanju na snegu postavitve prog razlikujejo, tudi ritem je drugačen, prav tako nagibi. Ester Ledecka odlično krmari med obema panogama tudi zato, ker se z obema športoma ukvarja vse življenje.

Njen prvi šport je bil sicer hokej, kar ni presenetljivo, saj je bil njen dedek Jan Klapač hokejist, osvojil je dve olimpijski kolajni za Češkoslovaško (v letih 1964 in 1968) in sedem naslovov svetovnih prvakov. Stara je bila štiri leta, ko je začela smučati, nato pa se je lotila še deskanja – sprva prostega sloga, pozneje še alpskega. Malokdo je pričakoval, da bo uspeh iz deskarske konkurence prenesla še v smučarsko karavano. »Ne zdi se mi, da bi bila nadarjena za smučanje. Pač se spustim po hribu in se zabavam, odkar sem bila otrok,« je razkrila.

Fizični in logistični izziv

Tekmovati v smučanju in deskanju na najvišji ravni je velik fizični in logistični izziv. Sodeluje s po enim fizioterapevtom in serviserjem za obe panogi, ima pa različna trenerja. Deskarski del ima pod nadzorom Justin Reiter (Ester trenira tudi z moškimi), smučarskega Tomaš Bank, brat športno upokojenega smučarja Ondreja Banka, ki prav tako pomaga. »Mentalno je sveža prav zaradi menjave športov, največja težava zanjo pa je utrujenost, kar je nevarno, saj lahko vodi v napake na smučeh,« je velik zalogaj komentiral Bank. V prvotnem načrtu dela so bili trening bloki za vsako panogo posebej brez mešanja ene z drugo. »Zapleteno je, vsako leto bolj. Na začetku sezone imamo plan A, v sredini smo že pri planu Ž. In potem obrnemo vso abecedo trikrat,« je povedala tretja češka smučarka z olimpijsko kolajno.

Do kariernega prvenca je prismučala s starimi smučmi ameriške smučarske šampionke Mikaele Shiffrin. Trener Bank je dejal, da je njene smuči uporabljala v zadnjih 18 mesecih. Pri testiranjih se je ta par smuči izkazal kot najhitrejši. »Da, uporabila je Mikaeline smuči,« je opisal pot do prve zlate olimpijske kolajne za češko alpsko smučanje. »Še včeraj je bila boljša v deskanju na snegu, danes pa je morda celo boljša alpska smučarka,« je bil ponosen Bank.

Prvotni načrt za Pjongčang svetovne prvakinje v paralelnem veleslalomu in paralelnem slalomu v deskanju na snegu je bil osredotočenje prav na to disciplino, po osvojenem zlatu v superveleslalomu se bo morda ta spremenil. »Morda bo smučarski trener zdaj bolj pritisnil name,« je nakazala, da so se apetiti po zmagi v smučarski konkurenci morda tudi spremenili.

Starša sta jo ustavljala

Najboljše smukačice minule sezone Ilke Štuhec zmaga Čehinje ni presenetila. V preteklosti sta skupaj opravili tudi nekaj skupnih snežnih vadb. Mariborčanka pravi, da je mlajša tekmica hitrost in znanje pokazala že na uradnih treningih. »Seveda gre za dve različni panogi. A pri obeh se smuča po robniku, pri obeh gre za občutek, da vložiš nekaj v material, ki ti nekaj tudi vrne. Že v preteklosti je dokazala, da zna smučati,« je povedala Štuhčeva, ki že pridno trenira za poolimpijsko sezono.

Ester velja za dekle, ki jo zanima več športov, rada se uri v široki paleti dejavnosti. Starša sta jo na njeni poti vedno podpirala, tudi z velikimi finančnimi vložki, noben od njiju pa ne prihaja iz športnih vod. Njen oče je priljubljen češki glasbenik. »Vedno sva jo ustavljala, jo brzdala, saj se je včasih zdelo, da bo kar umrla na smučišču. To je bila edina težava, ki sva jo imela z njo,« sta povedala o olimpijski zmagovalki, ki je v Pjongčangu odčitala lekcijo smučarskim zvezdnicam.

Časa za veliko zabavo ni bilo, čakajo jo še deskarski dvoboji. Na dan zmage so jo na večerji opazili novinarji AP v restavraciji za hitro prehrano. Bila je neopazna, še s tremi člani češke olimpijske reprezentance. Ko je vstala, da bi odšla, je z mize pobrala zlato kolajno in si jo nadela okrog vratu. Pri sosednji mizi so ji zaploskali. M. F.