Sestri dvojčici zlato vrnili v ZDA

Ameriške hokejistke so s finalno zmago po kazenskih strelih (3:2) končale dve desetletji dolgo kanadsko dominanco.

Objavljeno
22. februar 2018 10.07
OLYMPICS-2018-ICEH-W-CAN-USA/
J. P.
J. P.

Pjongčang - Ženski hokejski turnir na zimskih olimpijskih igrah ostaja v severnoameriški domeni. V Pjongčangu so ga izvedli šele šestič, že petič pa sta si v velikem finalu palice prekrižali izbrani vrsti Kanade in ZDA. Američanke so bile do danes edinokrat na tronu ob krstni izvedbi leta 1998 v Naganu, tokrat pa so na ledni ploskvi hokejskega centra Gangnung pred 4467 v finalu zmagale s 3:2 in prekinile dvajsetletno kanadsko vladavino. Dobitnice olimpijskega zlata so odločili šele kazenski streli.

Američanke podjetnejše

Želja Američank po zmagi je bila večja. Prav v vsaki tretjini, s podaljškom vred, so večkrat sprožile v okvir tekmečevih vrat (končno razmerje 42:31), kar se jim je prvič obrestovalo tik pred prvim odhodom na odmor. Prek Hilary Knight so 26 sekund pred koncem uvodnega dela izkoristile številčno premoč, vendar pa branilke lovorike niso potrebovale dolgo, da so tehtnico zasukale na svojo stran. Že ob koncu 27. minute so bile namreč v prednosti, med strelke sta se vpisali Haley Irwin in Marie-Philip Poulin.

Sestri dvojčici v objemu z vratarko. Foto: Brian Snyder/Reuters.


Dvojčici dokončali delo

Vendar pa izbrana vrsta ZDA ni kar tako zlahka položila orožja, trud se ji je obrestoval v 54. minuti, ko je kar dvajsetminutni podaljšek izvlekla Monique Lamoureux-Morando. In da je bila mera polna: odločilni kazenski strel je v šesti seriji zadela njena sestra dvojčica, 28-letna Jocelyne Lamoureux-Davidson. S tem je Kanadčankam zadala prvi poraz po kar 24 zaporednih zmagah na olimpijskih turnirjih. Bronastega odličja so se že včeraj razveselile Finke, ki so s 3:2 odpravile Rusijo, ki tako še naprej ostaja brez ženske hokejske olimpijske kolajne.

Najboljša strelka turnirja Švicarka

Najboljša strelka turnirja je bila Švicarka Alina Müller s sedmimi zadetki, tremi podajami in desetimi točkami, najboljša vratarka pa Kanadčanka Shannon Szabados s kar 97,3-odstotno zanesljivostjo. V moški konkurenci severnoameriškega finala, podobno kot denimo leta 2010 v Vancouvru, zagotovo ne bo, saj se je Američanom - po kazenskih strelih - zataknilo že v četrtfinalu proti Čehom, so pa še vedno v igri branilci lovorike Kanadčani, ki jih v jutrišnjem polfinalu čakajo presenetljivi Nemci.