V pričakovanju vetra in potrpežljivosti

Jutrišnjemu moškemu smuku grozi slaba vremenska napoved. Prvi nadomestni termin ponedeljek.

Objavljeno
09. februar 2018 18.50
Mojca Finc
Mojca Finc

Džongson – Termin moškega smuka je pod vprašajem. Tekma bi morala biti na sporedu jutri ob 3. uri zjutraj po slovenskem času, a jo ogroža vremenska napoved; veter s hitrostjo 55 km/h. »Bodite potrpežljivi in prilagodljivi,« je opozoril šef moškega svetovnega pokala Markus Waldner.

Narava je krojila že drugi smukaški trening. Progo so zaradi močnih vetrovnih sunkov skrajšali. »Razmere so bile dovolj dobre za trening, a ne za tekmo,« je stanje na prizorišču opisal Waldner. Če bo jutri veter močen, kot napovedujejo vremenoslovci, gondola ne bo obratovala. Takšne razmere bi bile prenevarne za smukaško preizkušnjo.

»Sporočili so nam, da si želijo smuk z vrha v regularnih razmerah. Vesel sem, da slišim to, saj tak pristop pritiče OI, pa tudi rezervne dneve imamo za izvedbo,« je razmišljal prvi favorit Kjetil Jansrud, lastnik treh olimpijskih kolajn, ki je pred dvema letoma zmagal na tem prizorišču v svetovnem pokalu. Možnost za nov termin je v ponedeljek, ko je na sporedu ženski veleslalom. Po prvi progi se bodo olimpijke v Jongpjongu spustile ponoči ob 2.15 uri, po drugi ob 5.45, vmes bi lahko v Džongsonu izvedli moški smuk. Druga možnost je, da ga izpeljejo v četrtek, ko je na sporedu superveleslalom, tega pa dan pozneje, saj so za petek alpskim smučarjem sicer začrtali prosti dan.

Tveganje ne bo nagrajeno

Olimpijski smuk v Južni Koreji je povsem drugačen od tistega v Sočiju. Glavni aduti so ga opisali kot enostavnejšega, prav zato kaznuje vsako napako in zahteva popolno osredotočenost, pričakovati je zelo zgoščeno konkurenco. »Razviti je treba čim višjo hitrost, najvišjo, ki jo zmoreš, ker je teren lahek. Bolj gre za to, da ga dobro presmučaš, kot pa za tveganje. Tveganje tu ne bo nagrajeno,« je o progi, ki jo je konstruiral nekdanji smučar Bernhard Russi, povedal Manuel Osborne-Paradis, najhitrejši na prvem uradnem treningu.

Nežno, a napadalno

Eden od najožjih favoritov Aksel Lund Svindal je poudaril, da na takšnem terenu ne bo prav enostavno biti hiter. In da bo pomembno imeti veščine, pri katerih si »nežen na snegu«. Norvežan, ki ima v lasti komplet olimpijskih kolajn (vse tri je osvojil v Vancouvru 2010), je v Sočiju pred štirimi leti ostal praznih rok. V tej zimi je drugi smukač in drugi superveleslalomist sveta. Cil je jasen – zlate olimpijske kolajne v smuku še nima.

A pot do tja bo ob izvrstnem Švicarju Beatu Feuzu, najboljšem smukaču zime, rojaku Jansrudu, ki mu teren zelo ustreza, in drugih tekmecih, ki sodijo v najožji krog adutov, težka. Tudi Christof Innerhofer, najhitrejši z drugega uradnega treninga v Džongsonu, sodi mednje. Do najhitrejšega časa na skrajšani progi mu je pomagal prav veter, ki ga je še hitreje ponesel po progi navzdol.

V Sočiju je bil Italijan v smuku srebrn, v kombinaciji bronast. Na olimpijski generalki v Južni Koreji pred dvema letoma je bil v superveleslalomu za svetovni pokal drugi. To so bile njegove redke stopničke, ki jih je osvojil po OI 2014. »O Sočiju najbolj razmišljam, ko se po vsaki tekmi vrnem domov in vidim kolajne, spomini so lepi. A oziram se v prihodnost, ne preteklost. Rad bi zmagal,« je povedal.

V smukaški konkurenci bodo tudi štirje slovenski smučarji: Boštjan Kline, Martin Čater, Klemen Kosi in Miha Hrobat.