Cerar in Makovec Brenčičeva sprejela slovenske olimpijce

Predsednik vlade Miro Cerar je izpostavil, da je Slovenija ponosna na vse športnike, ki so upravičili prav vsa pričakovanja.

Objavljeno
27. februar 2018 17.20
ZOI
A. V., STA
A. V., STA
Ljubljana - Predsednik vlade Miro Cerar in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič sta danes v Vili Podrožnik sprejela slovenske športnike, ki so nastopili na zimskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu. Dobitnikoma medalj Jakovu Faku in Žanu Koširju sta predala simbolična čeka.

Sprejema se sicer ni udeležila celotna slovenska olimpijska reprezentanca, saj so nekateri že na prizoriščih naslednjih tekem ali pa so si privoščili zaslužen počitek. Kljub temu so čas za snidenje našli številni športniki pa tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, vodja slovenske odprave v Južni Koreji Franci Petek ter oba dobitnika medalj, srebrni biatlonec Fak in bronasti deskar Košir.

Preden se je začel uradni del sprejema, sta premier Cerar in ministrica Makovec Brenčičeva sproščeno kramljala s športniki, ki so po napornih igrah in poti domov delovali že precej bolj spočiti kot po vrnitvi domov.

Cerar je izpostavil, da je Slovenija ponosna na vse športnike, ki so upravičili prav vsa pričakovanja. Verjame, da so vsi udeleženci OI dali vse od sebe in »to je največ, kar lahko naredijo.«

»Vem, da je to čas odrekanj in naporov,« je še povedal premier in športnikom zaželel, da bili še naprej vzor mladim.

Za konec jim je dal zagotovilo, da se bo vlada še naprej trudila po najboljših močeh in jim skušala omogočiti čim boljše pogoje. Tej obljubi se je pridružila tudi Makovec Brenčičeva.

»Pogumno in srčno ste zastopali Slovenijo. Slovenska hiša je dala igram še dodaten pečat,« je uvodoma povedala ministrica in dodala: »Šport zmore veliko. Zato čestitke vsem, ne samo Žanu in Jakovu.«

Fak in Košir sta nato prejela simbolična denarna čeka, prvi v vrednosti 12.810 evrov, drugi pa v vrednosti 8540 evrov.

»Športniki se borimo na tekmovališčih, prav je, da se vsi po koncu zberemo in poveselimo. Čestitke vsem ostalim iz olimpijske reprezentance. V imenu športnikov lahko rečem, vlagajte v šport. Druge države vlagajo vedno več denarja v šport. Da bomo še naprej dobri v svetovnem merilu, je vlaganje potrebno,« je povedal Fak, Košir pa je bil krajši: »Igre so bile zame lepo doživetje, tudi če ne bi bilo medalje bi bilo enako. Ostalo pa so že povedali politiki in Jakov.«