Doping: Na testu padel hokejist Žiga Jeglič

Slovenski hokejist mora v 24 urah zapustiti olimpijsko vas.

Objavljeno
20. februar 2018 08.56
IHOCKEY-OLY-2018-PYEONGCHANG-SLO-SVK
A. V.
A. V.

Pjongčang - Mednarodni olimpijski komite je obvestil slovenski tabor o kršenju proti-dopinških pravil hokejista Žige Jegliča, člana olimpijske reprezentance Slovenije, ki je bil testiran 16.2.2018. Rezultat testiranja A vzorca je bil pozitiven.

Mednarodni olimpijski komite je sprožil nadaljnje postopke. Kljub temu, da končni rezultati še niso znani, Žiga Jeglič danes ne bo v postavi Slovenije proti Norveški. Do končanja postopka vodstvo olimpijske reprezentance Slovenije ne sme in ne daje nobenih izjav.

Kljub temu se je oglasil Žiga Jeglič in priznal napako, čeprav je ni storil namerno: »Bil sem testiran 16. februarja 2018. Rezultat testiranja je pokazal prisotnost snovi fenoterol v urinu, ki se skriva v zdravilu berudualu za določene bolezni spodnjih dihal. Omenjeno zdravilo jemljem zaradi astme po nasvetu zdravnika. Zdravilo mi je bilo predpisano po testiranjih med težavami z dihanjem na Slovaškem leta 2017. Žal sem ga pozabil prijaviti kot terapevtsko izjemo. Spregledal sem razliko med primerljivimi zdravili, ki so dovoljena, kar bi mi dovoljevalo njegovo uporabo ob pojavu težav z dihanjem tudi v času olimpijskih iger. Zaradi svoje malomarnosti se vsem prizadetim opravičujem in sprejemam nadaljnje proti-dopinške postopke. Dokler ne bodo končani vsi proti-dopinški postopki ne dajem dodatnih izjav.«

Cas: Jeglič mora v 24 urah zapustiti olimpijsko vas

Pristojni urad antidopinške komisije pri športnem razsodišču Cas je sprejel odločitev, da je športnik do konca iger suspendiran in da ne sme biti več udeleženec iger.

To pomeni, da mora Jeglič v 24 urah tudi zapustiti olimpijsko vas, postopek proti njemu pa se bo nadaljeval po končanih igrah.

Kot je po tekmi pojasnil tiskovni predstavnik slovenske olimpijske reprezentance Brane Dmitrović, bo Jeglič v 24 urah zapustil olimpijsko vas, zdaj iščejo nadomestno namestitev zanj, potem pa bo čim prej dopotoval v domovino.

Dvoršak: Res ne vem, kaj naj še naredimo


»Dejstvo, da je vzel zdravilo, ki ga je treba v okviru protidopinških postopkov prijaviti. Ni mi jasno, kako se je to zgodilo in tudi jezi me, saj to športnikom stalno ponavljamo. Res ne vem, kaj naj še naredimo, da se to ne bo ponavljalo,« je o primeru za STA povedal direktor Slovenske protidopinške agencije (Sloada) Jani Dvoršak.

Primer je zdaj v rokah pristojne komisije Mednarodnega olimpijskega komiteja, Jeglič pa lahko računa s kaznijo do dveh let prepovedi nastopanja, ki pa je glede na dejstvo, da je napako priznal, lahko tudi nižja.

Žiga Jeglič je bil sicer junak slovenske zmage proti Slovaški, saj je zadel odločilni kazenski strel.