Ester Ledecka po unikatni zlati dvojček

Po superveleslalomski bo zmagi češka šampionka jutri še bolj na očeh javnosti.

Objavljeno
22. februar 2018 22.39
Saša Verčič, poročevalka
Saša Verčič, poročevalka
Pjongčang – Ester Ledecka je minuli konec tedna poskrbela za eno največjih presenečenj v zgodovini olimpijskih iger, ko je osvojila zlato kolajno v superveleslalomu, četudi je po osnovni »izobrazbi« deskarka. To bo skušala potrditi jutri, ko bo za razliko od super G v paralelnem veleslalomu velika favoritinja za zmago.

Saša Verčič

Ester Ledecka je bila v zadnjih dneh številnim športnikom v spodbudo, če je zmogla Čehinja do takšne senzacije, zakaj ne bi mogel še kdo drug, so si govorili. A večinoma je ostalo le pri željah, takšen čudež na snegu, kot so češki mediji poimenovali izjemen uspeh, pač ni vsakdanji, Ledecka je posebno dekle. Gloria Kotnik, slovenska deskarka, bi dejala, da ni s tega planeta, tudi sama se ni mogla načuditi rezultatu, čeprav je Ledecko pričakovala med najboljšo deseterico.

Čehinja je deskanju naredila zares veliko uslugo, saj se še nikdar ni toliko govorilo o tej panogi, na teh olimpijskih igrah bo zdaj še pod posebnim drobnogledom. Potem ko je prejšnjo zimo postala prva tekmovalka, ki je nastopila tako na svetovnem prvenstvu v deskanju (ter osvojila zlato kolajno v paralelnem veleslalomu in srebrno v paralelnem slalomu) in v alpskem smučanju (20. v kombinaciji, 21. v smuku, 29. v superveleslalomu in 37. v veleslalomu), bo zdaj poskušala priti do unikatnega zlatega dvojčka v dveh panogah, za kateri se zdi, da nimata veliko skupnega. »Pri obeh je treba najhitreje priti po hribu navzdol. To je osnova,« pravi češka zvezdnica, ki tudi sama sebe šteje za deskarko, četudi so jo starši sprva postavili na smuči. Zdaj oboje trenira izmenično v tritedenskih periodah, se temu primerno odloča za nastope ne tekmah svetovnega pokala, da bi se posvetila samo enemu, pa si sploh ne predstavlja, tega na bi znala. Resda jo dve panogi telesno utrujata, a jo hkrati ohranjata psihično svežo, najbolj ji je doslej na živec stopil vsak, ki jo je prepričeval, da združitev teh dveh športov ni mogoča in da bi morala izbrati zgolj enega.

Na desko z zamudo

Ledecka se je zadnje dni umaknila v osamo, v Češki hiši niti niso proslavljali njene kolajne, saj ji je superveleslalomska zmaga že tako ali tako prekrižala načrte. Že pol ure po nastopu je namreč načrtovala prve deskarske zavoje, namesto tega so jo tako čakale številne medijske obveznosti. »Do zdaj bi morala že trikrat preizkusiti deskarsko progo,« je poudarjala po nepričakovani zmagi, a časa je imela nato dovolj, saj so kvalifikacije, ki bi zanjo seveda morale biti mačji kašelj, prestavili s četrtka na soboto, ko bodo takoj sledili tudi izločilni boji.

Za razliko od superveleslaloma bo 22-letnica tokrat v povsem drugačni vlogi. Če je prejšnjo soboto napadala iz ozadja, bo tokrat občutila pravi pritisk olimpijske favoritinje. Je namreč vodilna v skupnem seštevku paralelnega veleslaloma, v tej sezoni je dobila pet od šestih tekem, na katerih je nastopila (eno tudi na Rogli, kjer pa drugi dan zaradi bolezni ni tekmovala), 5. mesto z zadnje preizkušnje v Banskem pa je njeno najslabše.

Zlata deskarska kolajna z OI ji za zdaj še manjka, saj je bila v Sočiju 6. (slalom) in 7. (veleslalom), če ji bo jutri uspelo, pa bo pisala zgodovino športa. Postane lahko namreč šele peta športnica v zgodovini zimskih olimpijski iger z naslovoma v dveh panogah. Doslej je to uspelo Norvežanoma Johanu Groettumsbratnu in Tholeifu Haugu, Fincu Heikkiju Hasuju (vsi smučarski tek in nordijska kombinacija) ter Rusinji Anfisi Rezcovi (biatlon in smučarski tek), le Groettumsbraten (1928) in Haug (1924) pa sta kolajni osvojila na istih igrah. Vsi so bili torej uspešni v veliko bolj primerljivih panogah, kot sta deskanje in alpsko smučanje, Ledecka je sploh prva tekmovalka, ki se je odločila za tovrstno združitev na olimpijskih igrah.

S katerimi bo očitno stopila iz sence svojih slavnih sorodnikov, dedka Jana Klapača, ki je osvojil bron in srebro s Češkoslovaško na hokejskem turnirju 1964 in 1968, medtem ko je oče Janek velik glasbeni zvezdnik na Češkem, zato ne bo nič čudnega, če bo v kratkem hčerki, ki bi lahko bila na koncu glavna zvezdnica Pjongčanga 2018, posvetil kakšno skladbo.