Hrvaški mediji: Niso ga hoteli, zdaj ga častijo kot heroja

Polemike okrog Jakova Faka in slovenske zastave so odmevale tudi na Hrvaškem, po srebru so jih vnovič potegnili na plan. 

Objavljeno
15. februar 2018 20.21
ZOI
N. Gr., STA
N. Gr., STA
Ljubljana/Zagreb - Biatloncu iz Mrkoplja na Hrvaškem Jakovu Faku je na olimpijskih igrah v Južni Koreji uspel podvig in je Sloveniji priboril srebrno kolajno na 20-kilometrski posamični tekmi, poročajo hrvaški mediji. Slovenci niso hoteli, da bi nosil slovensko zastavo, zdaj pa ga častijo kot heroja, je izpostavil Večernji list.

Bronastemu hrvaškemu olimpijcu iz Vancouvra Fak je uspel podvig nad podvigi na olimpijskih igrah v Južni Koreji. Hrvat je presegel zgodovinsko medaljo za lepo našo in je Sloveniji podaril uspeh kariere, so na svoji spletni strani izpostavile Sportske novosti.

Kot so dodali, je 30-letni Mrkopljan na najpomembnejši tekmi pokazal, da je v tej sezoni najboljši strelec med biatlonci in zadel vseh 20 tarč.

Fak je že pri prvih strelih napovedal, da bo danes nastopil njegov trenutek, saj je zadel vseh pet tarč in se približal prvi deseterici. Potem je šlo samo še navzgor. Na roko so mu šli tudi vremenski pogoji, ker ni bilo vetra tako kot prejšnje dni. Tekmo je končal brez zgrešenega strela, navaja Večernji list.

Spominja, da je v slovenski javnosti pred igrami v Pjongčangu veliko prahu dvignila izbira zastavonoše na slovesnem odprtju olimpijskih iger. Kot dodaja časnik, je Fak nosil hrvaško zastavo na igrah v Vancouvru leta 2010, kjer je osvojil bronasto medaljo v biatlonskem sprintu na 10 kilometrov.

Hrvaški biatlonec s slovenskim potnim listom je dosegel veličasten uspeh, ocenjuje Slobodna Dalmacija na svoji spletni strani. Z današnjo tekmo je pokazal, da je v svetovnem biatlonskem vrhu, glede na njegovo starost pa so pred njim še mnogi veliki rezultati. Splitski časnik prav tako spominja, da je Fakova bronasta kolajna iz Vancouvra edina hrvaška medalja z zimskih olimpijskih iger, ki je nista osvojila člana družine Kostelić, Janica in Ivica.

Hrvat, ki nastopa za Slovenijo, je osvojil drugo olimpijsko kolajno, hkrati pa tudi peto z velikih tekmovanj za Slovenijo, poroča novičarski portal net.hr.

Hrvaška tiskovna agencija Hina je med drugim spomnila, da je Fak v hrvaškem dresu osvojil tudi bronasto medaljo v sprintu na svetovnem prvenstvu ravno v Pjongčangu leta 2009.