Mednarodni olimpijski komite vztraja pri suspenzu Rusije

Rusija tudi na zaprtju iger ne bo vkorakala z lastno nacionalno zastavo, ampak s simboli Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Objavljeno
25. februar 2018 08.17
OLYMPICS-2018/DOPING-FLAG
A. V., STA
A. V., STA
Pjongčang - Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja je na današnjem zasedanju predlagal, da se Rusiji suspenz zaradi sistematičnega dopinga v državi v obdobju iger v Sočiju 2014 ukine šele po koncu letošnjih zimskih iger. Dokončno odločitev je nato potrdilo še predsedstvo Moka, poročajo agencije.

V praksi to pomeni, da Rusija tudi na današnjem zaprtju iger na stadion ne bo vkorakala z lastno nacionalno zastavo, ampak s simboli Mednarodnega olimpijskega komiteja.

»Vem, da ne bodo vsi srečni in da se bodo vrstile kritike,« je po sklepu povedala predsedujoča v komiteju Nicole Hoevertsz.

Izvršni odbor Moka se je za svoj predlog odločil tudi zaradi dveh novih primerov dopinga na letošnjih igrah na Korejskem polotoku. Sicer pa je izvršni odbor še enkrat potrdil, da so Rusi poravnali kazen v višini 15 milijonov dolarjev, ki bodo porabljeni v boju proti dopingu, ter pohvalil odnos in obnašanje ruskih športnikov med igrami samimi.

»Okvirno smo se vse dogovorili, a pred končno odločitvijo smo počakali še na konec razprav v izvršnem odboru,« je po seji povedal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, ki je prav tako dodal, kako pomembno je, da bi Mok dobil potrdilo, da so ruski športniki, ki so nastopili v okviru olimpijskih simbolov, prestali dopinške teste brez novih primerov. Na koncu je vodstvo Moka potrdilo odločitev izvršnega odbora.

Za dva ruska pozitivna primera, na testu sta padla igralec curlinga Aleksander Krušenicki in voznica boba Nadježda Sergejeva, pa Nicole Hoevertsz dodaja: »Gre za dva posamična primera. Nikakor nimamo novih dokazov o sistemskem dopingu.«

Mok je ruski olimpijski komite suspendiral 5. decembra lani, pred igrami pa vendarle dovolil ruskim olimpijcem nastop v Južni Koreji, a le s posebnim povabilom in v okviru zastave Moka.