Naj se olimpijske igre začnejo!

Danes opoldan bo v Pjongčangu zagorel olimpijski ogenj. V slovenskem taboru vlada pozitivno vzdušje.

Objavljeno
09. februar 2018 08.15
S. U., A. S. H., STA
S. U., A. S. H., STA
Pjongčang – Odštevanja je konec, danes ob 12. uri oz. ob 20.00 po lokalnem času se bo začela uvodna slovesnost 23. zimskih olimpijskih iger, na kateri bo slovensko zastavo nosila Vesna Fabjan. Prvič ZOI gosti Koreja, sicer pred 30 leti že prirediteljica poletnih iger. Gostitelji obljubljajo spektakularno ozračje na prireditvi, program slovesnosti pa je skrbno varovana skrivnost.

Na ogromnem petkotnem stadionu, ki so ga postavili le za potrebe otvoritvenih in zaključnih slovesnosti olimpijskih in paraolimpijskih iger, se bo zvrstilo približno 1000 nastopajočih, predstavili pa se bodo tudi olimpijci iz 92 nastopajočih držav.

Slovesnost bo potekala pod geslom »Mir v gibanju«, pet otrok bo tako pričaralo potovanje skozi zgodovino obeh Korej. Igre bodo uradno odprte s prižigom olimpijskega ognja in nagovorom predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha.

Po tradiciji bodo od športnikov na stadion prvi prišli predstavniki Grčije, zadnji pa države gostiteljice, tokrat skupaj z udeleženci iger iz Severne Koreje. Preostale države se bodo zvrstile po korejski abecedi, skupina Slovencev bo pod slovensko zastavo, ki jo bo nosila smučarska tekačica Vesna Fabjan, na vrsti kot 40.

Organizatorji pričakujejo 35.000 gledalcev na stadionu in še milijardo pred televizijskimi ekrani po vsem svetu. Preglavice povzroča predvsem hud mraz, saj se utegnejo temperature danes zvečer na prizorišču spustiti tudi do minus pet stopinj Celzija, zaradi močnega vetra pa bodo imeli navzoči občutek, kot da je več kot minus 10 stopinj Celzija.

Vodstvo Južne Koreje si želi, da bi igre prispevale k trajnemu izboljšanju odnosov s Severno Korejo. Tako bodo na današnji otvoritveni slovesnosti športniki obeh Korej - Severna Koreja jih je v Pjongčang poslala 22 - vkorakali na stadion skupaj pod eno zastavo.

Na prireditvi pa bo zazvenela znana korejska ljudska pesem Arirang, ki je že pred tem ob skupnih nastopih nadomeščala himni obeh držav. Za domače gledalce so bo to eden najbolj čustvenih trenutkov.

Pozitivno vzdušje v slovenskem taboru

A na te se člani slovenske reprezentance privajajo že nekaj dni. Skakalci so včeraj že opravili kvalifikacije za jutrišnjo preizkušnjo na srednji napravi, vsi Slovenci (Peter Prevc 14., Jernej Damjan 16., Tilen Bartol 22. in Timi Zajc 29.) so se uvrstili na tekmo. Naša hokejska reprezentanca pa je na generalki v Seulu ugnala Korejo z 2 : 1.