Ni bilo prvič: pogrom favoritov v olimpijskem boju

Biatlon: Jakov Fak ni uresničil osebnih pričakovanj o vrhunski uvrstitvi v šprintu. Danes v zasledovanju trije naši aduti.

Objavljeno
11. februar 2018 22.18
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Pjongčang – Že takoj prva moška predstava na hladnem in vetrovnem biatlonskem olimpijskem štadionu je zasukala večino napovedi. Na strelišču se je zgodba sesula udarnima favoritoma sezone Martinu Fourcadu in Johannesu Thingnesu Bøju, pogled na oder je bil presenetljiv, pod pričakovanji pa se je razpletel nastop tudi za prvega slovenskega biatlonca Jakova Faka.

Neštetokrat smo že slišali trditev o olimpijskih igrah kot poligonu za presenečenja, zlasti v zahtevnih vremenskih razmerah, in prav to se je zgodilo včeraj v Koreji. Veter se je brez usmiljenja poigraval z asi svetovne karavane, povsem se je zataknilo na strelišču z naskokom najboljšima biatloncema v tej zimi. Potem ko sta Fourcade (8.) in J. T. Bø (31.) že leže zgrešila po trikrat, je bilo na dlani, da se glede uvrstitev na stopničke obetajo presenečenja. Arnd Peiffer je nadaljeval uvodno nemško olimpijsko pravljico, ki sta jo dan prej začela njegova biatlonska kolegica Laura Dahlmeier, sicer športnica Nemčije 2017, in skakalec Andreas Wellinger. Toda Peifferjev podvig niti ni bil tako presenetljiv, nenazadnje je v razvrstitvi sezone na 5. mestu, bolj sta bila pod žarometi nenapovedovanih dosežkov srebrni Čeh Michael Krčmař in tretjeuvrščeni italijanski reprezentant, doma blizu biatlonske Anterselve, Dominik Windisch. Slednji je na prejšnjih igrah osvojil bron v mešani štafeti, zdaj ima bronasto kolajno še v posamičnem šprintu.

Podobno kot v Anterselvi daleč od vrha

O kolajni, in sicer kakršnegakoli leska, je sanjal tudi Jakov Fak, sploh eden slovenskih favoritov na teh igrah. Pa je bil s takšno predstavo, kot jo je uprizoril včeraj, realno od nje precej oddaljen. Za nastop si je pripisal šolsko oceno 3, ni bil pretirano potrt, a na dlani je bilo, da v oddaljeni Pjongčang, kjer se je leta 2009 veselil svojih prvih stopničk na svetovnem prvenstvu, ni prišel po 23. mesto. Tako kot tudi ne v Anterselvo, zadnjo predolimpijsko postajo, po 33. To sta njegovi najslabši uvrstitvi v tej sezoni, obakrat v šprintu, alarma sicer še zdaleč ne zganja. Verjame svojim izkušnjam na tekmah zasledovanja, že današnja tekma bo tako razkrila, če bi lahko tudi v letošnjem Pjongčangu imeli tistega starega Jakova, ki mojstrsko prehiteva tekmece v zasledovalnem boju.

»Vidite, vsak je zgrešil po eno tarčo preveč. Lahko bi bilo bolje, a tako je to v našem športu,« je bil kratek glavni trener Tomaš Kos in imel v mislih tudi Klemna Bauerja, 26. s prav tako dvema zgrešenima streloma. Le da je pri tem 32-letnem biatloncu upanje na vrhunski dosežek tlelo dlje, saj si ob prvem strelskem nastopu ni privoščil napake, in je bil takrat med najboljšimi. A kot že tolikokrat na svoji športni poti je stoje spodbudno izhodišče pokvaril in ni kronal dotlej zelo konkurenčnega nastopa. »Najhuje mi je, ker sem se v smučini res dobro počutil. Očitno sem prišel na OI dobro pripravljen, lepo bi bilo, ko bi to ovrednotil še z boljšim streljanjem,« je bilo žal zapravljene priložnosti Bauerju, ki v biatlonskem svetu uživa ugled zelo talentiranega in dobro pripravljenega športnika, a s premajhno bero vrhunskih tekmovalnih dosežkov.

Danes bo podobno kot Fak poskusil izboljšati uvrstitev v zasledovanju, kjer bo sicer nastopil še Miha Dovžan, včeraj 53. Mitja Drinovec pa si z 72. mestom med 87 nastopajočimi ni priboril vizuma današnje tekme.

Razloge neuspeha zdaj iskal le pri sebi

Biatlonska zgodba leta se je tako začela s številnimi vprašanji pred nadaljevanjem, za Faka, podobno kot pred štirimi leti v Sočiju, se uvod ni razpletel po željah. Le da je tokrat vzrok napak iskal pri sebi, v Rusiji 2014 pa se je zataknilo pri izbiri štartne skupine, ko sta bila s trenerjem Urošem Velepcem na nasprotnih bregovih in takrat je bilo že na dlani, da se bosta njuni poti ločili. Toda usoda hrepenenja po vrhunskih dosežkih v športu je dva izjemna profesionalca pred to olimpijsko sezono spet povezala. In oba sta prepričana, da v Pjongčangu lahko dosežeta precej več kot na premieri. Kar bosta poskusila potrditi že danes …