Pred ključnim napadom krepčilni spanec

Mikaela Shiffrin: Američanka do prve zlate veleslalomske kolajne na velikih tekmovanjih.

Objavljeno
15. februar 2018 21.34
Saša Verčič, poročevalka
Saša Verčič, poročevalka

Pjongčang – Ko je Mikaela Shiffrin pripotovala v Pjongčang, niso bile v ospredju njene zmage, ki jih je nizala v tej sezoni, ampak zadnja serija slabših rezultatov, med katerimi so bili kar trije odstopi. Bo ranljiva na OI, je bilo vprašanje, najboljši odgovor pa je podala včeraj z veleslalomsko zmago.

V dobrem mesecu dni od decembra do januarja je Američanka nanizala devet zmag, v tej sezoni dobila 10 od 23 tekem, kar jo je bolj kot telesno izčrpalo psihično, ni več zmogla zahtevane osredotočenosti, medtem ko njeno smučanje ni bilo vprašljivo. Pokazala je, da je vendarle s tega planeta, a ob prihodu v Južno Korejo jasno povedala, da si je napolnila baterije, da je spet stara Mikaela in da je nared za olimpijski izziv. In včeraj je to dokazala na veleslalomu, kar je bil njen cilj od Sočija, kjer je pri rosnih 18 letih postala olimpijska prvakinja v slalomu.

»Po Sočiju sem si zadala, da pridem na naslednje igre in sem najboljša ali pa ena najboljših veleslalomistk na svetu. To ni lahko, saj je konkurenca močna, je pa zdaj občutek izjemen,« je nasmejana do ušes dejala ob prvi zlati veleslalomski kolajni z velikih tekmovanj Američanka (ima še srebro z lanskega SP) in poudarila, da nihče nima večjih pričakovanj od nje kot sama. »Odkar sem tu, sem v popolni medijski izolaciji. Ne želim vedeti, kaj ljudje pišejo in govorijo o meni, ne uporabljam družbenih omrežij in tu gledam samo korejsko televizijo, kar močno olajša vse skupaj. Le tako ne občutim pritiska zunanjega sveta,« je pojasnila Američanka, ki ji zadnje dni ni bilo lahko ob odpovedih tekem, saj se je na vsako že povsem psihično pripravila, potem pa je vreme naredilo svoje. Dodatni prosti čas je dobro izkoristila in ga preživela z družino in fantom, so pa prestavitve tekme poskrbele, da ne bo napadala petih kolajn, kar je bil njen cilj, ki bi bil že v osnovi zelo težko uresničljiv. Zdaj je vanj posegla še mati narava, saj je postal spored nenadoma tako zgoščen, da so v treh dneh na sporedu tri tekme, veleslalom, slalom in superveleslalom. Slednjega je tako že prečrtala, saj takšnega ritma preprosto ne bi zmogla.

Mikaela Shiffrin je smučala borbeno in to se ji je obrestovalo. Foto: Matej Družnik/Delo

Na OI ne braniš, ampak napadaš

Shiffrinova je pokazala pravi ameriški karakter in na največjem odru spet zablestela, četudi povsem brez dvomov ni bila, na prvi progi ni opravila s tekmicami, ampak je bila druga in nato napadla na vso moč. »Bili so trenutki, ko sem razmišljala, da nisem dovolj dobra za zmago, in bili so trenutki, ko sem si mislila, tu si, moraš poskusiti. Na olimpijskih igrah ne braniš položaja, ampak napadaš in potem vidiš, kaj se zgodi. Greš po zlato in res sem šla. Izjemen občutek je, ko veš, da je tvoja najboljša predstava dovolj dobra za to, da si najboljši na svetu,« je bila ponosna ena največjih zvezdnic alpskega smučanja, ki je lahko včeraj zjutraj celo zajtrkovala, kar na dan tekme pri njej ni vedno nujno, kar pomeni, da ni občutila prevelike živčnosti.

Tudi po prvem nastopu očitno ne, saj si je privoščila malce krepčilnega spanca. »To je sicer moja navada na vseh tekmah. Danes sem se ulegla za eno uro, v bistvu sem bolj glasno poslušala glasbo in se izolirala od zunanjega sveta, bila sem v nekem vmesnem stanju. Včasih pa res zaspim in ko se zbudim, mislim, da je nov dan, ne vem, kje sem … To je moj najljubši del tekmovalnega dne,« je razkrila, preden se je odpravila novim obveznostim naproti.