Še vedno plačuje davek za »neumnost«

Jakov Fak v sibirskem mrazu ni imel pravega občutka v poškodovanem prstu.

Objavljeno
11. februar 2018 22.02
Saša Verčič
Saša Verčič
Pjongčang – Dva zgrešena strela sta enega od glavnih slovenskih adutov na teh igrah Jakova Faka oddaljila od visoke uvrstitve, na koncu je pristal na 23. mestu. V takšnem mrazu, kot je v Pjongčangu, njegov poškodovani prst pač ne deluje kot sicer, kar je bilo tudi krivo za napaki na strelišču. Že danes se mu ponuja nova priložnost v zasledovanju.

Kako ste doživljali razmere na tekmi, ki vam gotovo niso pisane na kožo?

Razmere so res težavne, neprijetne, a temu se ne moreš izogniti. Bilo je težko, sem pa skušal pokazati svoj maksimum in danes je bilo to 23. mesto. Ko potegnemo črto pod ta šprint, je bilo 22 tekmovalcev tokrat pač boljših.

Kako bi ocenili svoj nastop?

Načeloma se mi zdi, da sem tekaško napredoval v primerjavi z zadnjimi tekmami za svetovni pokal, žal pa na strelišču nisem bil stoodstoten, in to je bil minus današnje tekme.

Ste zelo razočarani z uvrstitvijo?

Kot športnik ne smem biti, ker je jutri nov dan.

Ste glede na zadnje tekme tokrat morda ubrali prehud ritem in ste na strelišče prišli preveč utrujeni?

Ne, ne, glede tega ni bilo nič narobe, težava je bila v pravem občutku v prstu, a to je pač pri meni že znan problem v takšnem mrazu. Tako je, v ZDA se je leta 2011 zgodilo, kar se je, bil sem neumen in sem vztrajal do konca tekme, dokler ni bilo prepozno. Zdaj včasih plačam davek za to.

Kako je tokrat zdržal vaš poškodovani prst?

Moti me, a tu ni nobene pomoči, ničesar ne morem storiti na takšnem mrazu, da bi bilo stanje boljše. A pustimo zdaj to, tudi s takšnim prstom bi se dalo bolje streljati, se da zadeti.

Veste, zakaj je prišlo do napak na strelišču?

Da, vem, šlo je za miniaturni napaki, a vseeno je to napaka. Ali zgrešiš za pol metra ali za pol centimetra, je na koncu povsem vseeno.

Kakšni pa so vaši tekaški občutki?

So boljši, ni pa to še najbolje, kar lahko iztisnem iz sebe.

Kako je bilo na progi, kako ste bili zadovoljni z materialom?

Material je bil odličen, moram pohvaliti naše serviserje, odlično so opravili svoje delo. Tem fantom je tudi zelo težko delati v takšnih razmerah, a so res odlični.

Niste pa grešili samo vi, tudi velika favorita Martin Fourcade in Johannes Thingnes Bø sta morala trikrat oz. štirikrat v kazenski krog.

Da, ponavadi se na največjih tekmah zgodi, da favoriti vendarle občutijo določen pritisk, breme in to pot nihče od tekmovalcev, ki so končali med najboljšimi tremi, ni bil med favoriti.

Ob napovedanih razmerah in hudem vetru ves dan je bilo kar jasno, da kakšen zgrešen strel bo vendarle dovoljen za dobro uvrstitev.

Najboljša dva sta ustrelila ničlo, skupno pa to res ni uspelo veliko tekmovalcem. A v biatlonu je za zmago treba teči in streljati dobro, brez obeh prvin na najvišji ravni ne gre.

Kakšno je sicer vaše počutje?

Ni še takšno, kot bi želel, preprosto je splet okoliščin pripeljal do tega. Izpad treninga vedno manjka, vedno se nekje pozna. Pripravil sem se maksimalno, kot sem se lahko, kolikor mi je uspelo v tem času po bolezni. Ni pa to konec, bo še kakšna priložnost do konca olimpijskih iger.

Že danes vas čaka zasledovanje, kako gledate na svoje možnosti?

Zelo težko bo, zaostanek je 55 sekund, kar je precej veliko. Glede na to, da favoriti niso bili spredaj v šprintu, bodo že od prvega metra ustvarjali hud pritisk.