Soči je bil odličen, Pjongčang pa izjemen

Poljak Kamil Stoch ubranil naslov na veliki skakalnici, v njegovi zbirki že tri zlate olimpijske kolajne.

Objavljeno
19. februar 2018 01.58
Saša Verčič, poročevalka
Saša Verčič, poročevalka
Pjongčang – Sezona 2017/2018 je zares sezona Kamila Stocha. Ni velikega dogodka, na katerem ne bi bil na ali tik pod vrhom. Po zmagi na novoletni turneji in srebrni kolajni v poletih je ubranil naslov olimpijskega prvaka na veliki skakalnici. In seveda, na finalu sezone v Planici bi lahko v zrak dvignil veliki kristalni globus, saj je ta čas vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Tako kot na srednji skakalnici tudi na veliki ni prišlo do presenečenja, na vrhu je bila trojica, ki je veliko pokazala že med sezono. Največ seveda Kamil Stoch, tudi nesrečnik s prve posamične tekme, po kateri so v poljskem taboru zlivali žolč na vodstvo tekmovanja, saj je bila preizkušnja v nečloveških razmerah. Tokrat je bila v precej bolj prijaznih, Stoch pa je dokazal, da je tekmovalec za največje tekme. Kot je v tej sezoni že na novoletni turneji, kjer je kot drugi v zgodovini zmagal na vseh štirih postajah. Tedaj je pokazal, da ima jeklene živce, ti so bili potrebni tudi v soboto, potem ko ga je tretjeuvrščeni po prvi seriji Andreas Wellinger z odličnim skokom v drugo postavil pred velik izziv.

A mu je bil kos in postal tretji skakalec, ki mu je uspelo ubraniti olimpijski naslov, po Birgerju Ruudu in Mattiju Nykänenu. Glede na to, da je bil na srednji skakalnici po prvi seriji drugi – in na koncu pristal na 4. mestu –, ni bilo tako daleč niti novo dvojno zmagoslavje, s čimer bi še nadgradil dosežek Simona Ammanna. Švicarju je namreč dvojček uspel na igrah v Salt Lake Cityju 2002 in Vancouvru 2010, Stochu pa bi torej lahko na dveh zaporednih OI. Pri čemer je vmes doživel že marsikaj, saj je s poškodbo prišlo do padca rezultatov, nato pa se je v prejšnji sezoni spet pobral, zmagal na novoletni turneji in bil drugi v skupnem seštevku, letos je letvico še dvignil.

Samo ne še ene lesene kolajne

»Počutim se, kot da bi sanjal. A sanje so prečudovite in ne želim se zbuditi,« je o ubranitvi naslova dejal 30-letni Poljak, ki se je bal, da se ne bi ponovil scenarij s srednje skakalnice in »leseno« kolajno. »Živčnost je bila velika, res sem se bal, da bi bil spet četrti. Mislil sem si, sprejmem drugo, tretje mesto, samo četrtega si res nisem želel, z njim sem bil na srednji skakalnici nezadovoljen. Vedel sem, da potrebujem odličen skok, naredil sem, kar sem lahko, in upal, da bo to dovolj za zmago. To sta bila dva moja najboljša skoka,« je pojasnjeval poljski junak, ki se je počutil utrujenega, a presrečnega. In seveda zelo ponosnega na opravljeno delo. »Res sem zadovoljen, da sem naredil, kar sem lahko,« je ocenil, o vrednosti posameznih lovorik pa dejal: »Vsaka kolajna, vsaka lovorika, vsaj dosežek je pomemben, saj vem, koliko dela je vloženega v to in koliko ljudi dela za tak uspeh.« Kljub temu pa je lahko primerjal Soči in Pjongčang.

»Vsaka kolajna prinaša veselje, a v Koreji je drugače, kot je bilo v Sočiju. Tu sem vsekakor bolj zadovoljen s skokoma, kot sem bil pred štirimi leti. Tedaj se mi finalni skok ni najbolje posrečil, tokrat pa sem vse naredil, kot sem si želel. Raven je bila res visoka, tekmeci odlični, za zmago je bilo treba pokazati zelo veliko. Soči je bil odličen, to danes pa je bilo izjemno in zaslužil sem si zlato kolajno,« je ocenil Stoch, potem ko je Poljski zagotovil sploh prvo odličje na teh igrah.

Danes po novo odličje

»Ne razmišljam o tem, da sem rešil olimpijske igre za Poljsko. V bistvu ne spremljam nobenih novic, saj te lahko včasih že en stavek vrže iz tira in le zakaj bi se spravljal v takšen položaj,« se je za medijsko izolacijo v iskanju nujno potrebnega miru odločil poljski zvezdnik, ki ima v domovini poseben status, zato je bilo že bežnim poznavalcem skokov zelo nenavadno vprašanje enega od severnoameriških novinarjev, ali se lahko preživlja s skoki …

O Pekingu 2022 Stoch ni želel razpravljati, je pa o današnji tekmi, v kateri bi še lahko oplemenitil svojo olimpijsko zbirko treh zlatih kolajn. »Mislim, da se lahko enakovredno kosamo z Norvežani in Nemci, imamo najmočnejšo ekipo v poljski zgodovini, a bomo videli. Pred posamično preizkušnjo na veliki skakalnici so se denimo zdeli Norvežani nedotakljivi,« se je ozrl na »zgolj« 3. mesto Roberta Johanssona, potem ko so bili skorajda na vseh treningih norveški skakalci na vrhu. Za Johanssona je bila to druga bronasta kolajna, ni pa veliko manjkalo in Stochov dosežek iz Sočija bi v Pjongčangu ponovil Andreas Wellinger. Nemec, ki je bil nepremagljiv na manjši skakalnici, je namreč z odličnim drugim skokom napovedal boj za zlato, a se Stoch ni dal in 22-letnik je osvojil srebrno odličje: »To je noro. Zlato in srebro na dveh posamičnih tekmah. Mislim, da bom potreboval še nekaj tednov, da bom spoznal, kaj mi je uspelo.«