Tudi pri Avstrijcih obtožbe o spolnih zlorabah

Dve neimenovani smučarki sta podali obtožbo proti legendarnemu trenerju Charlyju Kahru. OSV primer že preiskuje.

Objavljeno
12. februar 2018 11.03
OLYMPICS-2018-ALPS-W-GS/
J. M., STA
J. M., STA
Pjongčang – Tudi v avstrijskem alpskem smučanju so se začele pojavljati obtožbe o spolnih zlorabah. Nemški Suddeutsche Zeitung je dan pred začetkom olimpijskih iger objavil pričanji dveh neimenovanih avstrijskih smučark, ki sta obtožili legendarnega trenerja Charlyja Kahra. Petinosemdesetletnik, ki zdaj v Schladmingu oddaja apartmaje, je prek svojega odvetnika te obtožbe že zanikal.

Pri tem je na dan ponovno prišlo pričanje Nicole Werdenigg, ki je novembra lani trdila, da so jo pri 16 letih posilili in da je bilo spolno nadlegovanje v tistih časih nekaj povsem običajnega: »Če nisi hotela igrati njihove igre, potem si lahko tvegala mesto v reprezentanci.« Za njeno pričanje je zanimanje pokazalo državno tožilstvo v Innsbrucku, ki je sprožilo uradno preiskavo, saj Werdeniggova ni edina, ki je podala obtožbo, je pa edina, ki se je javno in z imenom izpostavila.

Na obtožbe se je v Pjongčangu odzvala tudi avstrijska smučarska zveza (OSV) s Petrom Schröcksnadlom na čelu, ki je za radiotelevizijo ORF dejal, da bi to lahko vznemirilo avstrijsko zasedbo na OI in da je nekoliko sumljivo, da so te obtožbe prišle na plan ravno v dneh, ko se avstrijska reprezentanca intenzivno pripravlja na začetek tekmovanj na OI. OSV je že ustanovila posebno komisijo, ki bo preverila obtožbe, arhivski material in stare zapisnike o internih disciplinskih postopkih.