Zgodovinsko: prvi gol združene korejske hokejske ekipe

Hokejistke Severne in Južne Koreje v Pjongčangu tekmujejo pod eno zastavo, a so izgubile še tretjič.

Objavljeno
14. februar 2018 13.03
Pyeongchang Olympics Ice Hockey Women
J. P.
J. P.

Gangnung – Seveda ženski hokejski turnir na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu niti približno ne dosega takšne priljubljenosti in odmevnosti kot moški, ki se začenja danes, ko bodo – v obračunu z reprezentanco ZDA – v pogonu tudi slovenski risi. Kljub temu pa je tudi med dekleti ekipa, ki je bolj kot ostale v središču pozornosti.

Da šport ne pozna omejitev, geografskih in v glavah, dokazuje združena izbrana vrsta Severne in Južne Koreje, ki na splošno resda nista ravno prijateljski sosedi na zemljevidu, na lednih ploskvah pa je drugače. Skupna reprezentanca je sestavljena v razmerju 2:1 iz 23 hokejistk iz Južne in 12 iz Severne Koreje, selektorka pa je Kanadčanka Sarah Murray.

Tudi v igralskem kadru so štiri v Severni Ameriki rojene igralke, vse z južnokorejskim potnim listom – napadalke Caroline Park, Danelle Im (obe iz Kanade) in Randi Griffin (iz ZDA) ter kanadska vratarka Genevieve Knowles. No, in ravno 29-letna Griffinova, njena mati je korejskega porekla, je danes pisala zgodovino združene korejske zasedbe.

V tretjem kolu skupine B olimpijskega turnirja je namreč vpisala prvi gol te reprezentance na tekmovanju, kar pa Koreji ni pomagalo, da bi odpravila Japonsko, ki je bila boljša s 4:1. Kljub temu so Korejke tekmicam nudile precej čvrstejši odpor kot v prejšnjih dveh kolih, ko so tako proti Švicarkam kot proti Švedinjam izgubile s po 0:8.