Alenka Čebašek le pet sekund do deseterice

Olimpijska zmagovalka med smučarskimi tekačicami na 10 km v prosti tehniki je slavljenka, Norvežanka Ragnhild Haga.

Objavljeno
15. februar 2018 09.56
CCOUNTRY-OLY-2018-PYEONGCHANG
J. P., J. M.
J. P., J. M.

Pjongčang - Po preizkušnjah v skiatlonu in šprintu v klasičnem koraku so smučarske tekačice danes na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu nastopile že tretjič, tokrat na razdalji. Na 10-kilometrski progi je bila v prosti tehniki daleč najprepričljivejša Norvežanka Ragnhild Haga, ki je pred tremi dnevi praznovala 27. rojstni dan, z odličjem najžlahtnejšega leska pa je nekoliko presenetila vso konkurenco, saj na posamičnih preizkušnjah svetovnega pokala doslej še ni zmagala.

Haga je na svojih prvih olimpijskih igrah v skiatlonu zaokrožila petnajsterico, danes pa se v prvi polovici tekme držala v zavetrju vodilne Švedinje Charlotte Kalla, zmagovalke skiatlona, že v naslednjem kilometru pa švignila mimo in do konca le še povečevala razliko. Ciljno črto je prečakala 20 sekund hitreje kot Švedinja, bron sta si s po 32 sekundami zaostanka razdelili še dve Skandinavki, Finka Krista Pärmäkoski in Norvežanka Marit Bjørgen, ki sta bili ravno tako na stopničkah že tudi v skiatlonu.

Nastopile so tudi štiri Slovenke, med katerimi se je najbolj izkazala Alenka Čebašek, ki je na zelo spodobnem dvanajstem mestu za zmagovalko zaostala minuto in pol, za deseterico pa pičlih pet sekund. Od prvega merjenja vmesnega časa se je sukala blizu deseterice, bila že na polovici proge dvanajsta, v drugih petih kilometrih pa je 28-letna članica TSK Bled zadržala izhodišče in se razveselila svojega najboljšega posamičnega olimpijskega dosežka doslej. V Sočiju je bila na razdalji 31.

Bronasta neuničljiva Marit Bjørgen v objemu Alenke Čebašek. Foto: Carlos Barria/Reuters.


Preostala slovenska trojica (v njej znova ni bilo zastavonoše Vesne Fabjan, pa čeravno so se dekleta danes merila v prosti tehniki) je zaostala precej več. Junakinja klasičnega šprinta Anamarija Lampič je bila na 27. mestu prepočasna za skoraj dve minuti in pol, Manca Slabanja, ki je štartala v družbi najboljših, je bila 54., Nika Razinger pa 69. Obe je prehitela še ena Slovenka, toda z avstralskim potnim listom - Barbara Jezeršek je zasedla 33. mesto. Jutri se bodo na razdalji udarili še moški.

Alenka Čebašek: To je bil tek moje kariere

Čebaškova je po tekmi, ki jo je, za razliko od preteklih dni, krasilo lepo sončno vreme, za STA povedala: »Vedela sem, da sem sposobna doseči dober rezultat, danes se mi je tudi vse 'poklopilo'. Vremenske razmere so najboljše, odkar smo tukaj. Sonček in nič ni pihalo, to nas je že zjutraj, ko smo se zbudile, spravilo v dobro voljo. Ves čas tekme sem se dobro počutila, trenerji so me obveščali, da imam dobre čase. Sama sem nadzorovala svoj tek, da nisem šla prek sebe in da sem zdržala do cilja. Mislim, da je bil to tek moje kariere.« Pohvalila je tudi serviserje za odlično pripravo smuči, zaj pa upa, da je z odličnim dosežkom prepričala trenerje, da ji ponudijo priložnost za nastop tudi v ekipnem šprintu.

Če bo v njem nastopila, bo tekla v paru z Anamarijo Lampič, ki je danes končala na solidnem 27. mestu, svoj nastop pa ocenila takle: »Od šprinta sem imela malo utrujene noge. Vseeno pa sem kar zadovoljna. Včeraj in danes sem premišljevala, da bi kakšno tekmo izpustila, a sem se vendarle odločila nastopiti. Zdaj me čaka štafeta, včeraj pa sva s trenerjem dorekla, da ne bom štartala na 30 kilometrov in bom prej odpotovala domov, da se pripravim za Lahti.«

 

IZIDI

1. Ragnhild Haga (Nor) 25:00,5
2. Charlotte Kalla (Šve) + 20,3
3. Krista Pärmäkoski (Fin) 31,9
3. Marit Bjørgen (Nor) 31,9
5. Jessica Diggins (ZDA) 35,2
6. Nathalie von Siebenthal (Švi) 49,8
7 Ingvild Flugstad Østberg (Nor) 1:05,5
8. Anastazija Sedova (Oli) 1:07,3
9. Teresa Stadlober (Avs) 1:15,6
10. Ana Nečajevska (Oli) 1:24,3
11. Heidi Weng (Nor) 1:24,6
12. Alenka Čebašek (Slo) 1:29,6
27. Anamarija Lampič (Slo) 2:25,9
33. Barbara Jezeršek (Avst) 2:42,0
54. Manca Slabanja (Slo) 3:46,8
69. Nika Razinger (Slo) 4:45,0