Boštjan Kline na zadnjem treningu smuka že bliže najboljšim (VIDEO)

Glavni kandidat za zlato olimpijsko odličje v smuku je Norvežan Kjetil Jansrud, ki je bil na vseh treh treningih drugi.

Objavljeno
10. februar 2018 06.47
OLYMPICS-2018-ALPS-M-DH/TR
J. P.
J. P.

Pjongčang - Če gre soditi po dosedanjih rezultatih treningov, danes zjutraj po slovenskem času so na progi Jeongseon pod streho spravili še tretjega, je glavni favorit za smukaško odličje najžlahtnejšega leska na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu Norvežan Kjetil Jansrud. Pokazal je namreč izjemno konstantnost in bil v vseh treh poskusih drugi, včeraj je, denimo, za najhitrejšim, Italijanom Christofom Innerhoferjem, na skrajšani progi zaostal pičlo stotinko, danes pa je moral premoč priznati zgolj Avstrijcu Vincentu Kriechmayrju.

Ta je bil dvanajst stotink hitrejši, do prednosti pa se je dokopal šele v spodnjem delu, saj je še pri tretjem merjenju vmesnega časa zaostajal izdatnih 67 stotink. Njegov končni čas (1:40,76) je za stotinko počasnejši kot čas četrtkovega zmagovalca treninga, Kanadčana Manuela Osborne-Paradisa. Danes je tretje mesto zasedel še drugi Norvežan, prekaljeni Aksel Lund Svindal, ki lovi četrto odličje z olimpijskih iger. S konkurenco je opravil na superveleslalomu v Vancouvru 2010, na istem prizorišču je bil v smuku drugi. Smukaško lovoriko iz Sočija brani Avstrijec Matthias Mayer, ki danes z 22. časom ni blestel.

Kjetil Jansrud je bil na treningih daleč najbolj konstanten. Foto: Fabrice Coffrini/AFP.


Na izjemno neselektivni progi, ki je ponovno zahtevala en sam odstop - cilja ni videl Norvežan Sebastiann Foss-Solevåg, šest slabše uvrščenih tekmovalcev pa bi na tekmi doletela diskvalifikacija -, se je rezultatski preboj vendarle posrečil tudi Slovencem. Pravzaprav le glavnemu adutu med njimi, Boštjanu Klinetu, ki ga na prvih dveh treningih ni bilo v trideseterici, danes pa je bil precej prepričljivejši s 15. časom. Močno je tudi oklestil zaostanek za najboljšim, na le 1,11 sekunde, za četrtim mestom je zaostal zgolj 55 stotink.

Vincentu Kriechmayrju je pripadla generalka pred jutrišnjim smukom. Foto: Leonhard Föger/Reuters.


Še pri tretjem vmesnem času je bil peti z 22 stotinkami naskoka pred Kriechmayrjem, spodaj so mu izmerili tudi tretjo največjo hitrost - 112,5 km/h. Ostali slovenski zastopniki so bili rezultatsko na ravni prejšnjih dveh nastopov, so pa tudi oni zmanjšali zaostanek za najboljšimi. Tako je Martin Čater na 31. mestu zamudil 2,16 sekunde, Klemen Kosi dve mesti nižje 27 stotink več, Miha Hrobat (45.) je bil 3,19 sekunde zadaj, Štefan Hadalin (+ 3,74) pa je na 51. mestu le za osem stotink zaostal za favoritom v tehničnih disciplinah, Avstrijcem Marcelom Hirscherjem.

Današnji trening je bil zadnji pred olimpijskim smukom, ki ga bodo, če bo šlo vse po predvidevanjih, izpeljali jutri ob 3. uri zjutraj po srednjeevropskem času. Ni pa nujno. Kot je včeraj razkril vodja tekmovanj pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) Markus Waldner, za nedeljo obetajo močne vetrovne sunke s hitrostjo 55 km/h, zaradi česar bi bilo treba ustaviti gongolo, ki vozi tekmovalce in preostalo osebje na štart. Sprva so nameravali smuk, če bo šlo kaj narobe, prestaviti na poznejše nedeljske ure, a temu ni prižgal zelene luči Mednarodni olimpijski komite (MOK), zdaj je najverjetnejši rezervni termin ponedeljek zjutraj, prav tako ob 3. uri.

Boštjan Kline je bil bolj zadovoljen kot prejšnje dni. Foto: Mike Segar/Reuters.


IZIDI TRETJEGA TRENINGA SMUKA

1. Vincent Kriechmayr (Avs) 1:40,76
2. Kjetil Jansrud (Nor) + 0,12
3. Aksel Lund Svindal (Nor) 0,35
4. Brice Roger (Fra) 0,56
5. Max Franz (Avs) 0,61
6. Dominik Paris (Ita) 0,70
7. Thomas Dressen (Nem) 0,75
8. Jared Goldberg (ZDA) 0,81
9. Bryce Bennett (ZDA) 0,85
9. Aleksander Åmodt Kilde (Nor) 0,85
15. Boštjan Kline (Slo) 1,11
31. Martin Čater (Slo) 2,16
33. Klemen Kosi (Slo) 2,43
45. Miha Hrobat (Slo) 3,19
51. Štefan Hadalin (Slo) 3,74