Dvoboj stotink po željah Sofie Goggia

Edina slovenska predstavnica na olimpijskem smuku v Pjongčangu, Maruša Ferk, je zasedla 19. mesto.

Objavljeno
21. februar 2018 09.17
Pyeongchang Olympics Alpine Skiing
J. P.
J. P.

Pjongčang - Kraljevska disciplina v alpskem smučanju, smuk, se je na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu v ženski konkurenci razpletla po željah Italijanke Soffie Goggia, ki je dvema enajstima mestoma iz veleslaloma in superveleslaloma dodala odličje najžlahtnejšega leska. Zanj se je srdito udarila z Norvežanko Ragnhild Mowinckel, ki je bila pri prvih treh merjenjih vmesnega časa še malenkostno spredaj, spodaj pa pustila ravno toliko časa, da je zmago za pičlih devet stotink prepustila Italijanki. Mowincklova se je že drugič v Pjongčangu okitila s srebrom, enakoo uspešna je bila namreč tudi že v veleslalomu.

Vonnova tretjič na odru

Največji uspeh vsestranske 25-letne Italijanke do danes je bilo veleslalomsko tretje mesto na lanskem svetovnem prvenstvu v St. Moritzu, medtem ko je v svetovnem pokalu doslej zmagala štirikrat, od tega trikrat v smuku, odlično pripravljenost pa nakazala na januarskih preizkušnjah v Bad Kleinkirchheimu in domači Cortini d'Ampezzo, na katerih si je dvakrat pokorila konkurenco. Danes je že tretjeuvrščena Lindsey Vonn zaostala precej, skoraj pol sekunde, kar je zadostovalo za njeno tretje olimpijsko odličje. Prva dva je ujela pred osmimi leti v Vancouvru, kjer je bila bronasta v superveleslalomu in zlata v smuku.

Ferkova podobno kot v Whistlerju in Sočiju

Edina slovenska predstavnica v smuku, Maruša Ferk, je zaostala dve sekundi in tri četrt in zasedla 19. mesto. Nekaj mest je pridobila v spodnjem delu, v katerega je prišla z zelo visoko hitrostjo, sedmo najvišjo med vsemi, celo z večjo kot zmagovalka. Za izkušeno 29-letnico je bil to že tretji nastop na igrah v Južni Koreji, mesto boljša je bila v slalomu, medtem ko je v superveleslalomu vpisala 25. čas. S tem je skorajda ponovila svoja dosežka s prejšnjih dveh izvedb olimpijskega smuka, pred štirimi leti je bila namreč v Sočiju 18., še štiri leta prej v Whistlerju 20. Zdaj smučarke v Pjongčangu čaka le še jutrišnja alpska kombinacija z začetkom ob 3.30.

Maruša Ferk je nastopila skladno s pričakovanji. Foto: Javier Soriano/AFP.

 

IZIDI ŽENSKEGA SMUKA

1. Sofia Goggia (Ita) 1:39,22
2. Ragnhild Mowinckel (Nor) + 0,09
3. Lindsey Vonn (ZDA) 0,47
4. Tina Weirather (Lie) 0,63
5. Alice McKennis (ZDA) 1,02
6. Corinne Suter (Švi) 1,07
7. Breezy Johnson (ZDA) 1,12
8. Michelle Gisin (Švi) 1,33
9. Viktoria Rebensburg (Nem) 1,42
10. Ramona Siebenhofer (Avs) 1,76
19. Maruša Ferk (Slo) 2,78