Hanju prvi umetnostni drsalec po 66 letih z ubranjeno lovoriko

Japonec je imel v Pjongčangu najboljše izhodišče že po kratkem programu, naposled je vpisal 317,85 točke.

Objavljeno
17. februar 2018 09.55
FSKATING-OLY-2018-PYEONGCHANG
J. P.
J. P.

Pjongčang - Dvakratni svetovni prvak in štirikratni zaporedni zmagovalec finala velike nagrade, 23-letni japonski umetnostni drsalec Juzuru Hanju, je ubranil posamično olimpijsko lovoriko iz Sočija. Že po kratkem programu si je nabral več kot štiri točke naskoka pred najresnejšim izzivalcem, Špancem Javierjem Fernandezom, šestkratnim evropskim in dvakratnim svetovnim prvakom. V prostem programu je z oceno 206,17 premoč priznal zgolj Američanu Nathanu Chenu (215,08), ki pa je imel izjemno slabo izhodišče (17. po kratkem programu) in zato ni mogel poseči v boj za kolajne. Hanju je skupno vpisal 317,85 točke, precej več kot v Sočiju (280,09).

Prvi po Dicku Buttonu

Za popolno japonsko zmagoslavje je s srebrom poskrbel Šoma Uno (306,90), ki je bil tretji v obeh programih, brona pa se je razveselil Fernandez (305,24), ob dveh ruskih olimpijcih na sedmem in osmem mestu sploh edini Evropejec med deseterico. Hanju je vpisal zgodovinski dosežek, saj se že dolga desetletja ni zgodilo, da bi umetnostni drsalec ubranil posamično olimpijsko krono. Nazadnje se je to, kmalu po drugi svetovni vojni, posrečilo Američanu Dicku Buttonu, ki je bil zlat leta 1948 v St. Moritzu in štiri leta pozneje v Oslu. Obakrat si je konkurenco pokoril za deset točk ali več, česar pa Japonec ni ponovil. V Sočiju je namreč srebrni Kanadčan Patrick Chan za njim zaostal manj kot pet točk.

Nathan Chen ogroža njegov primat

Njegov današnji podvig je vreden še več, saj je Juzuru nastopil sploh prvič v zadnjih štirih mesecih oziroma po poškodbi levega gležnja, zaradi katere je njegov olimpijski nastop v Južni Koreji dolgo visel pod vprašajem. Pa se je požvižgal na vse in dokazal, da mu ta hip, ne glede na okoliščine, v svetovnem merilu ni para. »To je najlepši dan v mojem drsalnem življenju. Solze so bile iskrene. Z eno samo besedo lahko opišem mojo trenutno razpoloženje: sreča,« je poudaril Japonec, ki pa se zaveda, da bi lahko njegov primat že v bližnji prihodnosti ogrozil ameriški čudežni deček kitajskega porekla, komaj 18-letni Nathan Chen, letošnji zmagovalec finala velike nagrade v Nagoji in dobitnik ekipnega olimpijskega zlata v Pjongčangu.

Popravil svoj svetovni rekord

Že danes pa je, kljub mladosti, pisal zgodovino kot prvi tekmovalec, ki se mu je posrečilo izvesti kar šest skokov s štirimi obrati v zraku. Že doslej je bil svetovni rekorder, od lani je bil namreč lastnik petih četvorčkov. »Na tem sem delal že nekaj časa, a se ni doslej nikdar povsem izšlo,« je poudaril Chen, ki je po kratkem programu, za katerega si je prislužil zgolj 82,27 točke in s katerim je imel celo nekaj težav za preboj v prosti program, za japonskim »Ledenim princem« zaostajal skoraj trideset točk. Mimogrede: Hanjujeva kolajna je bila, kot so izračunali analitiki, jubilejna tisoča zlata v zgodovini zimskih olimpijskih iger, vendar pa šele tretja japonska drsalna doslej.

Komaj 18-letni Nathan Chen je bil dominanten v prostem programu. Foto: Morry Gash/AP.