Hokej: branilcem lovorike se je zataknilo že v drugem dvoboju

Od Kanadčanov, ki so po dveh golih ob številčni premoči dvakrat vodili, so bili po kazenskih strelih s 3:2 boljši Čehi.

Objavljeno
17. februar 2018 09.18
OLYMPICS-2018-ICEH-M-CAN-CZE/
J. P.
J. P.

Pjongčang - Branilcem olimpijskega zlata iz Sočija Kanadčanom se je na hokejskem turnirju v Pjongčangu zataknilo že v drugem kolu skupine A. Potem ko so uvodoma brez težav strli švicarski oreh (5:1), so danes pred 6731 gledalci v dvorani centra Gangnung naleteli na premočnega tekmeca, Čehi so jih namreč po kazenskih strelih odpravili s 3:2. To je bil prvi kanadski poraz po enajstih zaporednih zmagah na olimpijskih igrah, nazadnje so jih v zadnjem kolu rednega dela turnirja v domačem Vancouvru leta 2010 v sosedskem derbiju na kolena spravili Američani, ki pa so se jim nekaj dni pozneje maščevali z zmago v podaljšku v finalnem medsebojnem obračunu.

Razmerje strelov 30:17

Danes je bil končni izid rednega dela, 2:2, postavljen že v 21. minuti, nato se mreži skoraj tri četrt ure nista zatresli več. Branilci lovorike so dvakrat vodili, obakrat so unovčili številčno premoč na ledu, prvič že po 73 sekundah prek Masona Raymonda, v drugo pa v 14. minuti, ko je Rene Bourque zadel ravno v trenutku, ko je Jakub Nakladal zapuščal kazensko klop. Prvi je izid v sedmi minuti poravnal Dominik Kubalik, podaljšek pa izsilil Michal Jordan, pa čeravno so se Kanadčani na vse kriplje trudili dvoboj pospraviti pod streho že po rednem delu, kar jasno odseva tudi razmerje sproženih strelov v okvir vrat - kar 30:17 v njihovo korist. Ker pa niso bili natančni, je odločala loterija kazenskih strelov.

Prvič na turnirju kazenski streli

V zmagovalni vrsti sta bila uspešna izvajalca Petr Koukal in Jan Kovar, pri poražencih zgolj Wojtek Wolski. »Kljub porazu smo odigrali dobro tekmo. Obe zasedbi sta se borili in pokazali željo po zmagi. Ta dvoboj je mimo, zaskrbljenosti ni, glave bo treba takoj preklopiti na zadnji obračun rednega dela z gostitelji Korejci,« je poudaril kanadski selektor Willie Desjardins, eden od čeških strelcev Michal Jordan pa je primaknil: »Že pred turnirjem smo se zavedali, da lahkih tekem seveda ne bo, kar so dokazali že rezultati prvega kola. Zato je za nas spodbudno, da zmagujemo v tako tesnih in nepredvidljivih dvobojih, kakršen je bil današnji.« To je bila prva tekma na turnirju v Pjongčangu, ki so jo odločili kazenski streli.