»Leteči paradižnik« še naprej kljubuje mlademu valu (VIDEO)

Priljubljeni ameriški deskar na snegu Shaun White se veseli tretjega olimpijskega zlata v snežnem žlebu.

Objavljeno
14. februar 2018 07.03
Pyeongchang Olympics Snowboard Men
J. P., J. M.
J. P., J. M.

Pjongčang - Prekaljeni ameriški deskar na snegu v disciplinah prostega sloga Shaun White je pri 31 letih legenda svojega športa, še vedno pa brez težav kljubuje rosno mlademu novemu valu, ki glasno trka na vrata svetovnega vrha. Potem ko se je z olimpijskima odličjema najžlahtnejšega leska v snežnem žlebu, paradni deskarski disciplini prostega sloga, okitil že v Torinu leta 2006 in Vancouvru 2010, se mu je pred štirimi leti v Sočiju ponesrečil trojček, na nehvaležnem četrtem mestu je ostal celo brez stopničk.

Toda v tretje je šlo rado v Pjongčangu, v snežnem parku Phoenix, kjer si je konkurenco z odlično oceno 98,50 pokoril že v kvalifikacijah, v današnjem finalu pa prav tako ni ničesar prepustil naključju in je še tretjič sedel na olimpijski tron. Pred zadnjim od treh nastopov je bil še drugi, točko za vodilnim Japoncem Ajumujem Hiranom, nato pa je z novo bleščečo predstavo prepričal sodnike, ki so njegov sklepni nastop ovrednotili z oceno 97,75, s čimer je pustil glavnega izzivalca natanko dve točki za seboj.

Japonec je tako ponovil podvig iz Sočija, le da je tedaj za najprepričljivejšim, Švicarjem Iourijem Podladtchikovom, zaostal še manj - le 1,25 točke. Na zmagovalni oder je stopil še Avstralec Scotty James (92,00), v finalni dvanajsterici pa so bili zgolj trije Evropejci, dva Švicarja (peti je bil Patrick Burgener) in en Finec. Oba slovenska zastopnika sta se poslovila že v kvalifikacijah, bliže preboju v sklepni del je bil nekdanji dvakratni mladinski svetovni prvak Tim-Kevin Ravnjak, ki je zasedel 16. mesto, a bil s svojim nastopom zadovoljen. Tit Štante je končal na 25. mestu.

Leteči paradižnik - športnik in estradnik

Shaun White v domovini ni le športna ikona, temveč tudi uveljavljen estradnik. »Leteči paradižnik«, kot si je prislužil vzdevek zaradi bujne rdeče pričeske, je namreč vsestranska zvezda. Nastopal je že v filmih in televizijskih serijah in bil kitarist v rokerski zasedbi Bad Things, pojavil pa se je tudi v videospotu za uspešnico City of Angels alternativne rokerske skupine Thirty Seconds to Mars. White je tudi stari znanec sodnih dvoran, nazadnje je prah dvigal ob poroki bobnarja skupine The Black Keys Patricka Carneyja, ko so ga možje postave aretirali zaradi vandalizma in očitne opitosti.

Ameriški deskar, ki je svoji državi danes zagotovil jubilejno stoto zlato odličje na zimskih igrah, se spogleduje tudi z morebitno udeležbo na poletnih olimpijskih igrah, saj je potrdil, da ga zanima nastop čez dve leti v Tokiu: »Vesel sem, da na igre prihaja rolka, dokler sem seveda telesno in psihično še dovolj pripravljen. Čaka me težka odločitev. A zame bi bila največja stvar na svetu, če bi lahko nastopil tudi na poletnih igrah.« Zaveda pa se, da bi to pomenilo dve leti manj deskarskega treninga, a se s prihodnjim zimskim olimpijskim nastopom trenutno še ne ukvarja.

 

IZIDI MOŠKEGA SNEŽNEGA ŽLEBA

1. Shaun White (ZDA) 97,75
2. Ajumu Hirano (Jap) 95,25
3. Scotty James (Avst) 92,00
4. Ben Ferguson (ZDA) 90,75
5. Patrick Burgener (Švi) 89,75
6. Chase Josey (ZDA) 88,00
7. Raibu Katajama (Jap) 87,00
8. Jake Pates (ZDA) 82,25
9. Jan Scherrer (Švi) 80,50
10. Kent Callister (Avst) 62,00
_____________________________________
16. Tim-Kevin Ravnjak (Slo) 72,50
25. Tit Štante (Slo) 52,25