Nezbrani Fak pomotoma v kazenski krog

Biatlon: v zasledovanju polom vodilnega slovenskega tekmovalca. Ugled naših biatloncev delno rešil Klemen Bauer.

Objavljeno
13. februar 2018 01.08
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Pjongčang – Pogled na vrh zasledovalnih preizkušenji na biatlonskem olimpijskem štadionu razkriva šampionski imeni Martina Fourcada in Laure Dahlmeier. Po tej plati tako ni bilo nikakršnega presenečenja, toda prav neprijetno zgodbo je doživel naš vodilni adut Jakov Fak (47.). Zasledovanje se mu je ob nenavadnih pripetljajih povsem sesulo, delno je slovenski vtis popravil Klemen Bauer (24.).

Že od jutra, ko so prireditelji za ta prvi olimpijski ponedeljek morali odpovedati ženski veleslalom, je bilo jasno, da vetrovni sunki zlepa ne bodo odnehali in tako tudi po svoje krojili še marsikatero zgodbo na snegu. Vnovič tudi biatlonsko. Med tistimi, ki bi jo rad kar najhitreje pozabil, je naš dvakratni svetovni prvak Fak.

Pravzaprav se mu je načrt Pjongčanga 2018 začel sesuvati že ob premiernem nastopu, ki je bil pod visokimi osebnimi pričakovanji. Privoščil si je napaki, kot jih v tej sezoni, strelsko domala povsem brezhibni, ni bilo nikdar. Toda izhodišče 55 sekund zaostanka za zmagovalcem pred zasledovanjem ni ponujalo črnega scenarija. A seveda ob drugačnem nastopu, kot ga je nato uprizoril v večerni predstavi pod žarometi olimpijske arene. Mimogrede, slednja si ne zasluži lepe ocene, tako nefunkcionalnega in prav neprijaznega objekta za tukaj tako zelo redke obiskovalce na drugih prizoriščih sezone preprosto ni.

Zaprt izhod iz kroga

A vse skupaj bi bilo zagotovo videti lepše, če Fak že ob prvem strelskem nastopu ne bi zgrešil dveh tarč. Le še čudež bi ga v nadaljevanju lahko potisnil na višja mesta od izhodišča iz nedeljskega šprinta (23.). A namesto vzpona je sledil novi padec – v drugo je zgrešil eno tarčo, nato pa odtekel namesto enega kazenskega kroga kar dva! V razredčenem občinstvu sicer vznemirjenja zategadelj ni bilo, navzoči Slovenci, pa so se nato upravičeno spraševali, kaj se dogaja, saj je bil v krogu dlje, kot bi sicer moral. Tekel je namreč še dodatni kazenski krog. »No, to se mi je na tekmi zgodilo prvič. Zapletlo se je s tistimi stožci, ki označujejo krog, eden od tekmecev mi je zaprl pot izhoda, moral bi počakati ali pa se vrniti, nato si nisem bil več na jasnem, če bom sploh nadaljeval,« je umirjeno, a seveda tudi razočarano v prostoru za pogovore z novinarji pripovedoval naš udarni adut.

Iz novinarskega zornega kota tik za streliščem sta bili vidna zmeda in neodločnost odgovornih, če Fak lahko nadaljuje to tekmo, Kranjčan Matej Kordež, vodja nadzora na strelišču, je s sodelavci razmišljal, kako ukrepati, v vsej nejasnosti se je Fak na polovici tekme ustavil, posvetoval z glavnim reprezentančnim trenerjem Tomašem Kosom, nakar je v internem zvočniku sledilo navodilo tekmovalčevega osebnega trenerja Uroša Velepca: »Če ni diskvalifikacije, naj Jakov nadaljuje tekmo kot dober trening.« Tako je pozneje tudi bilo, dobro uvrstitev je odnesel oster azijski veter, tudi zadnji nastop brez zgrešene tarče podobe ponesrečenega ponedeljka ni ozaljšal. »Žal je to prepozno,« je dejal Kos v upanju, da bo nadaljevanje iger biatlonskemu asu kot tudi drugim Slovencem prineslo več zadovoljstva.

Odličen na progi, a z napakami na strelišču

Delno je bil lahko nasmejan le Klemen Bauer, ki je kot 24. za dve mesti izboljšal uvrstitev iz šprinta. Prepričal se je o res vrhunski telesni pripravljenosti – pri Faku ta na teh igrah ni na tako visoki ravni – toda napak na strelišču je bilo vendarle preveč (6), da bi se lahko vidneje približal najboljšim. »Škoda, a predvsem pri streljanju stoje je bilo težav precej. Prav v tistem trenutku je, ko sem bil tam, močno zapihalo, moral sem odložiti puško, se na novo zbrati. Nepredvidljiv je ta naš šport, a nič se ne pritožujem, Tekmoval sem tudi že v zahtevnejših razmerah, mraz pa mi sicer prav ustreza. Le na strelišču bi moral biti natančnejši,« se je ozrl k pogledu na 6 zgrešenih tarč. Slovenske barve je v tem zasledovanju branil še Miha Dovžan, na 59. mestu je bil predzadnji. Med biatlonkami je bila Anja Eržen 51.

A poglavitna skrb pred nadaljevanjem v slovenskem taboru bo zagotovo pripadla Fakovemu počutju. Doslej ni uresničil pričakovanj, roka ni več tako mirna kot pred OI, telesno je pripravljen spodobno, ne pa vrhunsko kot nekoč, še naprej plačuje davek izostanku treninga med virozo po decembrski seriji tekem za svetovni pokal.

Ob pričakovanih zmagah starih znancev stopničk je presenečenje dneva pripravil Šved Sebastian Samuelsson, do včerajšnjega dne še niti med najboljših 10 v svetovnem pokalu, zdaj pa je srebrni junak med rojaki. V ženski konkurenci je bila druga Anastasija Kuzmina za prvo slovaško kolajno na teh igrah. Kdaj se bomo te veselili v slovenskem taboru? Vsaj v biatlonu bo na njo treba še čakati, danes v tej panogi ni tekem. Popravni izpit pa bo imel Fak v četrtek na 20 km.