Po lepi soboti danes rešitev uganke

Smučarski tek: Slovenke v štafeti 8., blestela Anamarija Lampič. V sredo ekipni šprint.

Objavljeno
19. februar 2018 01.53
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Pjongčang – Pri slovenski tekaški reprezentanci najbrž ne bodo ponovili podviga z zadnjih dveh olimpijskih spektaklov, ko so se najprej veselili kolajne Petre Majdič v Vancouvru, nato pa še Vesne Fabjan v Sočiju, a vseeno so vsaj zaenkrat prav spodobno opravli nalogo. Ni bilo načrtovanega finala v šprintu, a vtis sta močno popravila 12. mesto Alenke Čebašek na 10 km in 8. v ženski štafeti.

Sobotna štafetna tekma je razgrnila večinoma zelo dobro tekmovalno formo Slovenk na najpomembnejšem dogodku sezone, izjemen aplavz si je prislužila predvsem Anamarija Lampič, v tej sezoni št. 1 tekaške izbrane vrste in nesporno izjemen adut prihodnosti. Štartala je prva v slovenski četverici, tekla zelo hitro in sproščeno, predala na 2. mestu, po tekmi pohvalila tudi pripravo in izbiro smuči. Glede teh pri našem taboru niso vedno navdušeni, v Pjongčangu še ni bilo pripomb. »Serviserji so opravili imenitno nalogo. Vem, da delajo ves čas, so tu zunaj na mrazu in v vetru, ni jim prav udobno. Tudi zato sem vesela, da jim lahko vrnemo za trud nazaj s hitrim tekom, tokrat so lahko vsi ponosni na nas,« je poudarila 22-letna Gorenjka, reprezentantka iz kranjskega kluba. Iz tega prihaja tudi Fabjanova, ena od dveh dosedanjih slovenskih lastnic olimpijske kolajne v smučarskem teku, ki je tekla v zadnji predaji in garala za končno 8. mesto. Slovenske barve sta branili še Katja Višnar in Alenka Čebašek, vse štiri so si zaslužile visoko oceno za prikazano, uvrstitev med najboljših deset štafet – med katerimi so bile pričakovano najboljše Norvežanke pred Švedinjami, Rusinjami in Finkami – je za to ekipo s sicer sijajno Lampičevo lep uspeh.

V čakanju na postavo za sredo

Kako naprej? Pred slovensko reprezentanco je zdaj sredin izziv ekipnega šprinta, postave še vedno ni na dlani. Povsem kvalifikacijska naj bi bila prav sobotna štafetna tekma, po kateri so nam iz tekaškega tabora napovedovali postavo za včerajšnjo nedeljo. Seveda po vsem videnem v sezoni in na teh OI ni nobenih dvomov o Lampičevi, drugi tekmovalki naj bi bili najbližje Čebaškova in Fabjanova. Slednja je bila sicer edina med slovenskimi reprezentantkami, ki se je na včerajšnji prost dan odločila za trening. Povedala pa je že, da svoje športne poti ne namerava še skleniti, rada bi spodobno sklenila sezono na preizkušnjah v nordijskem delu Evrope, nato pa se pripravila na naslednjo sezono, ko bo na svetovnem prvenstvu v Seefeldu na Tirolskem šprint v njej ljubi prosti tehniki.