Senzacija deskarske favoritinje: Ledecka zmagala v superveleslalomu (VIDEO)

Ko je že dišalo, da bo Anna Veith ubranila zlato iz Sočija, jo je za stotinko ugnala vsestranska Čehinja.

Objavljeno
17. februar 2018 07.55
OLYMPICS-2018-ALPS-W/
J. P.
J. P.

Pjongčang - Zdelo se je že, da bodo na zmagovalnem odru ženskega superveleslaloma na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu stala tri prekaljena dekleta, ki se že lahko pohvalijo z zmagami v tej disciplini v svetovnem pokalu, vse tri tudi že v tej sezoni. Dišalo je po tem, da bo Avstrijka Anna Veith ubranila lovoriko iz Sočija, ki jo je tedaj osvojila še pod dekliškim priimkom (Fenninger), in da ji bosta družbo na stopničkah delali predstavnica Liechtensteina Tina Weirather in Švicarka Lara Gut, za nameček že srebrna in bronasta na lanskem svetovnem prvenstvu v St. Moritzu. Vse je šlo torej po načrtih (izvzemši »le« peto mesto ameriške zvezdnice Lindsey Vonn) ... do štartne številke 26!

V cilju zadržala stotinko zaloge

Ki jo je danes na progi Džongson nosila vsestranska Čehinja Ester Ledecka, ki v Pjongčangu nastopa v dveh različnih panogah in bo med glavnimi favoritinjami za odličje najžlahtenjšega leska prihodnji teden v paralelnem veleslalomu deskark na snegu. Pri prvem vmesnem času je za Veithovo še zaostajala za tri stotinke, pri vseh ostalih pa je bila spredaj, čeprav se je zaloga od drugega do zadnjega stalila z osemnajstih na štiri stotinke. Pravcato srhljivko je zabelila z infarktnim finišem, ciljno črto pa prečkala natanko stotinko hitreje kot Avstrijka in se veselila senzacionalnega naslova olimpijske zmagovalke. Čehinja, ki bo čez mesec dni dopolnila 23 let, je bila namreč doslej v (smučarskem) svetovnem pokalu zgolj enkrat v deseterici, decembra v Lake Louise, pa še to v smuku.

Ester Ledecka je zrežirala prvovrstno senzacijo. Foto: Dimitar Dilkoff/AFP.


Nikoli boljša kot devetnajsta

Njena doslej najboljša superveleslalomska uvrstitev je 19. mesto, ki ga je v minuli sezoni vpisala dvakrat, v Lake Louise in Garmisch-Partenkirchnu. Danes je šokirala športno javnost in sebe, v svoj čas na semaforju je kar nekaj sekund zrla z nejevero in odprtih ust. Postala je prva športnica z olimpijskima nastopoma tako v alpskem smučanju kot deskanju na snegu, postane seveda lahko tudi prva z zlatima kolajnama v obeh panogah. Osvojila je svoje prvo olimpijsko odličje, potem ko se je kot deskarka že okitila z dvema naslovoma svetovne prvakinje (v obeh paralelnih disciplinah), medtem ko na igrah v Sočiju s slalomskim šestim in veleslalomskim sedmim mestom ni posegla po stopničkah.

Katie Ledecky: Verjetno sva v sorodu

Na njeno zmago se je s šaljivim čivkom med drugimi odzvala ameriška plavalka Katie Ledecky, po dedku Čehinja, sicer pa petkrat zlata na poletnih olimpijskih igrah: »Ester, zdi se mi, da sva sorodnici, morava opraviti test DNK?« Da ni ubranila olimpijskega zlata, ni mogla verjeti niti Veithova, ki se je začudeno obrnila in dejala: »Kako se je lahko to zgodilo?« Med razočaranimi je bila tudi Vonnova, zmagovalka kar 28 superveleslalomov v svetovnem pokalu, ki je v spodnjem delu proge pustila več kot četrt sekunde in se morala zadovoljiti s šestim mestom, medtem ko je njena mlajša rojakinja Mikaela Shiffrin, sicer vrstnica Ledecke (je natanko deset dni starejša), po včerajšnjem slalomskem razočaranju današnjo tekmo izpustila.

Slovenki vrha nista krojili

Slovenski predstavnici kart pri vrhu nista mogli premešati. Razlike med najboljšimi so bile namreč majhne, peterica je bila stlačena v pičlih 16 stotink, deseterica pa v 51, zato več kot dvesekundni zaostanek Maruše Ferk ni mogel zadostovati za nič več kot 25. mesto (pri nobenem merjenju vmesnega časa ni kotirala bistveno višje). To je skladno z njenimi superveleslalomskimi uvrstitvami v svetovnem pokalu, v katerem je le enkrat - pred štirimi leti v Cortini d'Ampezzo - z enajstim časom posegla v petnajsterico. Veleslalomska specialistka Tina Robnik je zamudila še debelo sekundo več in končala na 34. mestu med 43 uvrščenimi, na zelo neselektivni progi pa le ena udeleženka ni videla cilja.

Anna Veith se je veselila prezgodaj. Foto: Charlie Riedel/AP.


Pred novinarji brez ličil in s smučarskimi očali

Tekmo so sicer spremljali močni vetrovni sunki, ki so štart zamaknili za eno uro. »Še kar ne morem verjeti. V cilju sem najprej pomislila, da se je pokvarila ura na semaforju in bodo naknadno spremenili čas ali pa da sem izpustila vratca in bila zato tako hitra. Želje so se mi uresničile že s tem, da bom lahko v Pjongčangu tekmovala v dveh panogah. Zdaj je letvica seveda višje. Če bi bilo vse po načrtih, bi bila zdaj že na deskarskem treningu,« je zbrani sedmi sili - brez ličil in s smučarskimi očali na obrazu - hitela razlagati Čehinja. Veithova je pristavila: »Ker Ester ni tako uveljavljena v svetovnem pokalu, je to precejšnje presenečenje. Zame pa je tudi drugo mesto po poškodbi in vseh težavah enako prvemu.«

IZIDI

1. Ester Ledecka (Češ) 1:21,11
2. Anna Veith (Avs) + 0,01
3. Tina Weirather (Lie) 0,11
4. Lara Gut (Švi) 0,12
5. Johanna Schnarf (Ita) 0,16
6. Lindsey Vonn (ZDA) 0,38
6. Federica Brignone (Ita) 0,38
8. Cornelia Hütter (Avs) 0,43
9. Michelle Gisin (Švi) 0,46
10. Viktoria Rebensburg (Nem) 0,51
25. Maruša Ferk (Slo) 2,07
34. Tina Robnik (Slo) 3,38