Španiji olimpijska kolajna po 26 letih, naslova v Nemčijo in Francijo

Regino Hernandez je Španiji priboril bron v deskarskem krosu. Nemci se veselijo zlata v umetnostnem drsanju.

Objavljeno
15. februar 2018 11.05
TOPSHOT-SNOWBOARD-OLY-2018-PYEONGCHANG
J. M.
J. M.

Pjongčang – Na severu Afrike rojeni deskar Regino Hernandez je po 26 letih Španiji zagotovil kolajno na zimskih olimpijskih igrah. Šestindvajsetletnik je tako, za alpskima smučarjema, bratom in sestro Paquitom in Blanco Fernandez Ochoa, šele tretji španski športnik, ki se lahko pohvali s tem dosežkom. Glavni španski favorit iger je bil sicer lanski svetovni podprvak Lucas Eguibar, ki pa je po napaki tekmo končal predčasno.

Hernandeza je na tekmi spremljala sreča, saj se je prek osmine finala prebil po fotofinišu. Španec je, po poročanju STA, po osvojitvi brona dejal: »To so bile moje sanje. Povsem vseeno mi je, kakšne barve je kolajna, glavno je, da jo imam in da sem se za večno zapisal v olimpijsko zgodovino.« Zlato je sicer osvojil glavni favorit, Francoz Pierre Vaultier, srebro pa Avstralec Jarryd Hughes.

Po dveh bronih prvo zlato za Savčenkovo

Nemčija pa se veseli novega zlata na igrah v Pjongčangu. Zanj je poskrbel par Aljona Savčenko - Bruno Massot, ki je v konkurenci športnih parov opravil s konkurenco v umetnostnem drsanju z rezultatom 235,90 točke. Manj kot pol točke je zaostala kitajska naveza Sui Wengjing - Han Cong, tretje mesto pa sta zasedla Kanadčana Meagan Duhamel in Eric Radford.

Nemca sta se do zlata prebila po tem, ko sta bila po sredinem kratkem programu četrta, danes pa sta v prostem programu deklasirala konkurenco. Po dveh bronih iz Vancouvra in Sočija je Savčenkova osvojila prvo olimpijsko zlato. Ponovno sta nastopila tudi predstavnika Severne Koreje Rjom Tae Ok in Kim Džu Sik, ki sta se kot edina zastopnika svoje države na igre kvalificirala po športni plati. Vsi drugi so namreč dobili posebno povabilo po dogovoru obeh držav.

Aljona Savčenko se veseli že tretjega olimpijskega odličja. Foto: Lucy Nicholson/Reuters.