Srdit norveški obračun za zmago okronal Svindala (FOTO)

V olimpijskem smuku je za 12 stotink ugnal Jansruda, bron je pripadel Švicarju Feuzu. Najboljši Slovenec Čater (19:).

Objavljeno
15. februar 2018 07.19
ALPINE-SKIING-OLY-2018-PYEONGCHANG
J. P.
J. P.

Pjongčang - Norveški alpski smučar Kjetil Jansrud je z drugimi mesti na vseh treh treningih olimpijskega smuka v Pjongčangu napovedal naskok na vrh na današnji tekmi v kraljevski disciplini na progi Džongson. In res: enako kot na treningih je zasedel drugo mesto in se veselil olimpijskega srebra, premoč pa za dvanajst stotink priznal le izkušenemu 35-letnemu rojaku Akslu Lundu Svindalu, ki si je tako še drugič v karieri pokoril konkurenco na zimskih olimpijskih igrah, zlat je bil že pred osmimi leti v Vancouvru, le da tedaj v superveleslalomu. Jansrud je bil v Pjongčangu drugi tudi že na smukaškem delu alpske kombinacije, ki jo je nato končal na sedmem mestu.

V norveškem obračunu je bil Jansrud sicer pri vseh merjenjih vmesnega časa hitrejši, pri predzadnjem še udobnih 37 stotink. V boj za zmago se je vmešal le še Švicar Beat Feuz, zmagovalec olimpijske generalke konec januarja v Garmischu in lanski svetovni prvak iz domačega St. Moritza, ki je za Svindalom zaostal 18 stotink, kar je zadostovalo za odličje bronastega leska. Naslov olimpijskega zmagovalca je oddal Avstrijec Matthias Mayer, ki je z velikim zaostankom zasedel deveto mesto, vse do zadnjega pa je njegov današnji nastop visel v zraku po hudem padcu na torkovi alpski kombinaciji, pri katerem je utrpel številne podplutbe.

Slovenska četverica se, podobno kot na treningih in tudi sicer v olimpijski sezoni svetovnega pokala, ni izkazala. Še najvišje je posegel Martin Čater, ki je na 19. mestu zaostal debeli dve sekundi in četrt, pri robu trideseterice pa sta končala Boštjan Kline, ki je na zadnjem treningu z dvanajstim časom nakazal dvig forme, in Miha Hrobat. Na zelo neselektivni progi je bil eden od zgolj dveh tekmovalcev, ki nista videla cilja, tudi Klemen Kosi, ki je pri tretjem merjenju vmesnega časa zamujal manj kot pol sekunde, nato pa odstopil.

Prvi Norvežan s smukaškim olimpijskim zlatom

Svindal je postal prvi Norvežan s smukaškim olimpijskim zlatom, s 35 leti pa je odslej tudi najstarejši alpski smučar na olimpijskem tronu. Pred njim je bila starosta Avstrijec Mario Matt, ki si je v Sočiju slalomsko konkurenco pokoril, star dober mesec manj kot 35 let. »Zgoraj mi smuči niso dobro drsele, Kjetil pa je bil v tem delu izjemno hiter. Vendar pa sem najboljši ritem ujel po drugem skoku in v zadnjem odseku pred ciljem. Dvojna smukaška zmaga je za Norveško pravljica,« je navdušeno komentiral dvakratni svetovni prvak v smuku.

IZIDI MOŠKEGA SMUKA

1. Aksel Lund Svindal (Nor) 1:40,25
2. Kjetil Jansrud (Nor) + 0,12
3. Beat Feuz (Švi) 0,18
4. Dominik Paris (Ita) 0,54
5. Thomas Dressen (Nem) 0,78
6. Peter Fill (Ita) 0,83
7. Vincent Kriechmayr (Avs) 0,94
8. Brice Roger (Fra) 1,14
9. Matthias Mayer (Avs) 1,21
10. Andreas Sander (Nem) 1,37
19. Martin Čater (Slo) 2,28
27. Boštjan Kline (Slo) 2,78
29. Miha Hrobat (Slo) 3,36
Klemen Kosi (Slo) odstopil