Treningi dovolili misli na kolajno, tekma ne

Nika Križnar sedma, kar je najboljša slovenska uvrstitev doslej v Pjongčangu. Naslov pričakovano Maren Lundby.

Objavljeno
13. februar 2018 00.56
Saša Verčič, poročevalka
Saša Verčič, poročevalka
Pjongčang – Olimpijske igre so se za Slovenijo začele tako slabo, da je včeraj dočakala šele prvo uvrstitev med deseterico. Dosegla jo je skakalka Nika Križnar, ki je osvojila 7. mesto. Višja uvrstitev je bila tudi dosegljiva, kolajna ne.

Medtem ko tekme v alpskem smučanju odpadajo, so v skokih pod streho spravili že dve, res pa je, da zelo posiljeno in z obilo preglavicami. Scene iz sobotne tekme skakalcev so se ponavljale tudi sinoči, prekinitve so si sledile druga za drugo – ko bi se morala po prvotnem sporedu začeti druga serija, prve še zdaleč ni bilo konec –, nenehno so menjavali zaletna mesta, dekleta so na vrhu spet ogrevali z odejami, za povrhu vsega je še snežilo.

Dodatna težava je bila, da je za razliko od prejšnjih dni veter spreminjal smer, a naša najboljša je imela z njim srečo, ni pa te v celoti izkoristila. Križnarjevo, ki šteje komaj 17 let, je pričakovanje velike tekme očitno zdelalo, saj je najprej v poskusni seriji sploh prvič tu pristala zunaj deseterice (11.), s prvim tekmovalnim skokom (7.) pa si je nabrala že prevelik zaostanek, da bi lahko posegla bolj proti vrhu.

Misli uhajale h kolajni

»Čeprav v prvi in poskusni seriji nisem najbolje skočila, se veselim, da sem v drugi seriji to popravila, skok je bil dober, lep doskok, lepe ocene. Sem zadovoljna,« je prve vtise strnila Križnarjeva, ki pa je vendarle priznala, da so ji po nedeljskem treningu, ko je bila v drugem skoku celo druga, misli uhajale tudi h kolajni: »Tudi to je bilo v mislih, vsak premišljuje o tem, sploh če si na OI in še na treningu narediš lepe skoke. A 7. mesto je vendarle lep rezultat, ni pa to moj maksimum, ker je bil prvi skok bistveno slabši kot drugi, če bi tudi prvega opravila, kot znam, bi bila višje.«

Če je bila Križnarjeva zadovoljna s 7. mestom, je bila veliko manj druga slovenska najstnica v ekipi Ema Klinec s 14. Gotovo je bila sposobna boljšega rezultata, kar je v Pjongčangu dokazovala vse dni, bila pa je ena prvih nesrečnic prve serije, ki se je morala spopasti z nadležnim čakanjem, do njenega nastopa je tekma potekala še presenetljivo mirno. »Na čakanje sem se dobro pripravila in to me ni zmotilo, a v zraku nisem imela nobene podpore pod smučmi, težko bi iztržila več. Nisem pa zadovoljna z drugim skokom, zmanjkalo mi je psihične energije, saj sem se zavedala, da ni več možnosti za vrhunski rezultat, in naredila sem napako,« je komentirala nazadovanje z 12. na 14. mesto Klinčeva, ki se ji je razočaranje bralo na obrazu.

»Seveda sem zelo razočarana. Če si nekaj želiš, če za nekaj trdo delaš, pa se ne izide, ne moreš biti zadovoljen. V prvi vrsti sem si tu želela dobre skoke, sem pa vsekakor merila tudi na deseterico. Na OI sicer štejejo samo kolajne, te pa so bile tokrat realno gledano težko dosegljive,« je še dodala Klinčeva, ob kateri sta bili nezadovoljni tudi preostali dve slovenski skakalki Urša Bogataj (25.) in Špela Rogelj (28.), ki pa sta vendarle nastopili kar po pričakovanjih, saj se prva nikakor ni znašla tu, druga pa se je predstavila v slogu večjega dela sezone.

Nepremagljiva Norvežanka

Razplet pri vrhu je bil povsem pričakovan, druga olimpijska prvakinja v zgodovini je postala Maren Lundby, v tej sezoni skorajda nepremagljiva. »Vse skupaj se mi zdi neverjetno. Zavedala sem se, da sem favoritinja, a mi je uspelo zdržati pritisk. To je zame uresničenje sanj, v to kolajno je vloženo veliko let dela,« je žarela Norvežanka, ki sta ji družbo na odru delali Katharina Althaus in velika osmoljenka iger v Sočiju, Sara Takanaši (prav takšen je tudi vrstni red v skupnem seštevku svetovnega pokala), medtem ko je varovanka slovenskega trenerja Matjaža Triplata Irina Avakumova zasedla 4. mesto, a bila zelo daleč od kolajne.