Z biatlonci tekmujejo, kdo bo dlje spal

Že pred uradnim odprtjem iger moške kvalifikacije na srednji skakalnici. Slovenci na tekmi, a nezadovoljni.

Objavljeno
08. februar 2018 20.19
Saša Verčič, poročevalka
Saša Verčič, poročevalka
Pjongčang – Preden se bodo danes s slovesnim odprtjem – ob 12. uri po srednjeevropskem času – uradno začele 23. zimske olimpijske igre, so nekatera tekmovališča že odprta. Tekmovalci v kerlingu, umetnostnem drsanju, deskarji prostega sloga na grbinah in iz slovenskega zornega kota predvsem smučarski skakalci so že v polnem tekmovalnem pogonu. Slednji so včeraj opravili s kvalifikacijami na srednji skakalnici, vsi štirje Slovenci so se uvrstili na tekmo.

Da bi kdo od naših tekmovalcev odpadel v kvalifikacijah, ni bilo pričakovati, saj je vendarle nastopilo le 57 skakalcev in se jih na tekmo uvrsti 50, so pa bili v veliki meri precej nezadovoljni, saj se nikakor ne morejo spoprijateljiti s tako majhno, tehnično zelo zahtevno napravo (HS-109). Glavni trener Goran Janus je sicer ob Petru Prevcu, Jerneju Damjanu in Tilnu Bartolu priložnost na tekmi dal komaj 17-letnemu Timiju Zajcu, ki je dobil prednost pred Anžetom Semeničem. Slednja sta se včeraj na dopoldanskem treningu pomerila za četrto mesto – Zajc je prikazal veliko več kot nato v kvalifikacijah –, preostala trojica pa je imela prosto in je skušala loviti korejski ritem, potem ko so skakalci v Pjongčang pripotovali šele v torek.

Zahtevna, a za vse enako

»Včeraj sem šel pozno spat, danes bom šel še bolj, da bom lahko dopoldne čim dlje spat. Skakalci bi lahko zdaj skušali z biatlonci tekmovati, kdo bo lahko dlje spal,« je na poseben spored, ki si ga delita ti dve panogi, opozoril Prevc, v kvalifikacijah najboljši slovenski skakalec, a šele na 14. mestu. »Skok je bil stabilen, kar je zdaj že kar dovolj, in uvrstil sem se na tekmo,« je ocenil svoj poskus, potem ko je bil veliko boljše volje kot na sredini uradni predstavitvi, kjer je bil utrujen od poti, za njim pa so bili tudi trije slabi skoki. A še isti dan se je nato na drugem treningu vsaj malce pomiril, saj so bili njegovi poskusi veliko boljši. »Da, pomiril sem se, da ni tako zelo težko, se prepričal, da se da, da je pač treba paziti na radius, da me ne stisne preveč v položaju, saj je to tukaj smrtonosno. Skakalnica je res zahtevna, je pa za vse enaka,« je dodal Prevc, ki ga – kar načeloma velja za vse skakalce – za razliko od premraženih gledalcev hud mraz ni motil, saj so tekmovalci zelo malo časa na prostem.

Podobne težave kot reprezentančni kolega ima tudi Damjan, ki je tudi te kvalifikacije kot vse vzel bolj lahkotno, a kar nekaj spoštovanja do naprave vendarle je. »Preprosto je drugačna kot vse ostale. Občutki so drugačni, ritem je drugačen, odskočna miza je dolga in imaš občutek, da se pelješ v klanec, po odskoku ni nobenega upora v smuči. Res se ne da uživati. Prvi trening je bil sploh obupen, a sem ga hitro pozabil, se pa še kar lovim. Lahko skočim 98 metrov ali malce čez 100, ne vem pa, kako bi dodal še več,« se je spraševal Damjan v upanju, da mu bo večja naprava bolj všeč, četudi je Janus jasen, da je za zdaj osredotočenost zgolj na tekmo, ki sledi. Danes naši skakalci ne bodo na skakalnici, ampak bodo trenirali v fitnesu, se morda podali v savno, bodo pa preskočili uvodno slovesnost, od katere jih je odvrnila tekma, pa tudi mraz, zaradi katerega se je kar nekaj športnikov odločilo, da jo izpusti. Med najboljšimi za uvod ni nič novega, prednajčili so Nemci, Poljaki in Norvežani, ki so imeli v kvalifikacijah med deseterico osem tekmovalcev, v poskusnem skoku pa kar vse.

Najbolj razpoložena Križnarjeva

Prve skoke za trening so včeraj opravile tudi ženske, ki jih edina tekma na igrah čaka v ponedeljek. Od slovenske četverice je bila najbolj razpoložena novopečena mladinska svetovna prvakinja Nika Križnar, ki je imela 10., 5. in 4. oceno, visoko je bila tudi mladinska podprvakinja Ema Klinec, 6., 8. in 7., medtem ko sta bili Špela Rogelj in Urša Bogataj bolj zadaj. Med 35 tekmovalkami je bila po pričakovanju v vseh treh poskusih najboljša Maren Lundby, v tej sezoni le redko premagljiva.