Čustvena, a močna Ilka bo stiskala pesti za olimpijce

Tekmice na vrhuncu, Štuhčeva na začetku. Cilj ekipe je vrnitev na raven, na kateri je bila po koncu najboljše sezone v karieri.

Objavljeno
08. februar 2018 20.15
ILKA ŠTUHEC NA SNEŽNEM TRENINGU
Mojca Finc
Mojca Finc
Maribor – Medtem ko njene tekmice v Južni Koreji razmišljajo o zadnjih podrobnostih, preden se bodo prihodnji teden podale v boj za olimpijske kolajne, se smučarska šampionka Ilka Štuhec po operaciji kolena privaja na smuči. Namesto da bi se veselila vrhunca zime, je Štajerka na začetku. Po treh mesecih in pol se je vrnila na sneg. Ukvarja se s priklicem znanih občutkov.

Slovenskim smučarjem Štuhčeva želi vse najboljše na najprestižnejšem športnem dogodku na svetu. Spremljala jih bo od daleč in ne skriva, da ji je težko. Vesela je vrnitve na sneg in napredka, podzavestno pa ve, da bi morala biti na drugem koncu sveta, kjer bi se bojevala za olimpijska odličja. V njeni ekipi so se večkrat vprašali, zakaj jim je načrte prekrižala poškodba, a pomisleke so odgnali z odločno držo, da je treba stanje sprejeti takšno, kot je, in si zastaviti nove cilje.

Vrlina, ki je nima vsak

»Tudi ko je najtežje, je Ilka izjemno psihično trdna. Včasih jo ponesejo čustva, saj je človek kot vsi mi, ampak zna prisluhniti, se pogovoriti s tistimi, ki smo ob njej, in najti svoj mir. Ima vrlino, ki je nima veliko ljudi. Njena sposobnost uresničevanja želja je navdihujoča. S takšnim pristopom ponese tudi vse nas, da dajemo od sebe več kot bi sicer v običajnem življenju,« trener Grega Koštomaj razmišlja o svoji tekmovalki in kriznem obdobju, ki ga je povzročila strgana sprednja križna vez v kolenu.

Poškodbo so hitro pozdravili, z mislimi so pri novih korakih. »Začetek na snegu je namenjen zbujanju občutkov. To so prvi, zelo pomembni koraki. Najprej se mora tehnično postaviti, kar je najlažje doseči s prostim smučanjem. Sledil bo trenažni proces,« razgrinja načrt, po katerem bi radi Ilko vrnili na raven, na kateri je bila po koncu minule sezone.

Zastrašujoči Hirscher

Medtem ko se je Štuhčeva osredotočala na rehabilitacijo kolena, je Koštomaj ohranjal stike s trenerji in vodstvom svetovnega pokala, postavljal je proge na ženskih tekmah, pokukal pa je tudi v moško smučanje in na terenu pomagal ekipi za hitre discipline. Nazadnje je bil še na mladinskem svetovnem prvenstvu v Davosu, kjer je Meta Hrovat osvojila dve kolajni.

»Ima velik potencial. Veseli me, da je njena osnovna disciplina veleslalom, kar ji omogoča razvoj v vseh drugih. Tudi v glavi je močna, ne ukvarja se preveč z drugimi, poskuša si izboriti prostor zase. Menim, da je pred njo lepa prihodnost,« pravi o 19-letni Gorenjki, najmlajši v smučarski olimpijski odpravi.

Kako pa ocenjuje svetovni pokal? »Pri dekletih v tehničnih disciplinah je vrh ozek. Hitre discipline so manj predvidljive, a kljub temu ni širokega kroga favoritinj. Pri vračanju Ilke na to raven ne bi smeli imeti velikih težav,« razkriva svoja opažanja. V moški konkurenci ga je najbolj prepričal Marcel Hirscher. »Izjemno prevladuje, čeprav na nekaterih preizkušnjah z majhnimi razlikami pred najbližjimi tekmeci. Njegova psihična stabilnost je zastrašujoča, za nas trenerje pa izziv, kako jo pri tekmovalcu doseči,« ocenjuje Koštomaj, za katerega bi bile OI v Pjongčangu po tistih Vancouvru 2010 druge v karieri.

Težko bo zmagati

Verjame, da bodo OI zaznamovali uveljavljeni smučarji zime, najbolj nepredvidljiva pa bo kombinacija. Strinja se z oceno, da teren za hitre discipline ni posebej zahteven. A prav zato, ker ni ekstremne strmine in zelo težkih zavojev, bo težko zmagati, pravi: »Na takšni progi se vsi počutijo samozavestno, vsakdo si upa napadati. In morda bo komu uspel sanjski nastop. Hkrati pa ima proga toliko prvin, značilnih za hitre discipline, da bodo tisti, ki so bili v ospredju med sezono, tudi zdaj pred tekmeci.«

Na očitke, da je teren za ženski smuk prelahek, odgovarja, da ga je treba sprejeti takšnega, kakršen je. »Ni pravila, kako zahteven mora biti, zadošča pa zapisanim pravilom, ko gre za dolžino in višinsko razliko,« opozarja Koštomaj in dodaja, da nameravajo prireditelji izbrati hitrejšo postavitev in daljše skoke od tistih na lanski generalki.