Karkoli poskuša, je rezultat enak

Smučarski skoki: danes (13.30) tekma na veliki skakalnici. Petru Prevcu zadnji skok na srednji ni dal poleta.

Objavljeno
17. februar 2018 01.29
Saša Verčič, poročevalka
Saša Verčič, poročevalka
Pjongčang – Če ne bo velikega zasuka čez noč, potem bodo tudi na veliki olimpijski skakalnici slovenski tekmovalci nekonkurenčni za višja mesta. Tudi deseterica je bila v zadnjih treh dneh od selitve na to napravo večinoma nedosegljiva. Bodo pa na današnji tekmi nastopili vsi štirje, saj so včerajšnje kvalifikacije seznam oklestile le za sedem imen.

Ker v Južni Koreji praznujejo novo leto, je včeraj v Pjongčangu nastal velik vrvež, kar nekaj gledalcev se je tako zbralo tudi na kvalifikacijah, daleč največ na skakalnih preizkušnjah – korejska novoletna turneja bi lahko rekli … V slovenskem taboru pa razlogov za dobro voljo niso imeli, konkurenca je bila vnovič daleč spredaj, tudi ponovitev razpleta s srednje skakalnice, na kateri ni bilo nobenega Slovenca v deseterici, se ne zdi neponovljiva.

Peter Prevc je sicer upal, da ga bo zadnji skok na srednji skakalnici, ki mu je zelo lepo uspel – potem ko je v prvi seriji že zapravil vrhunsko uvrstitev – ponesel, a ga očitno ni, tako kot ga ni niti nedavna kolajna na svetovnem prvenstvu v poletih. Tako na nobenem od šestih skokov za trening, poskusni seriji in kvalifikacijski ni bil v top 10. Sinoči je bil 17. s preskočenimi 125 metri.

»Ne, tudi z veliko skakalnico se nisem ujel, verjel sem, da bo šlo na bolje, a karkoli sem poskušal, je bil rezultat bolj kot ne vedno enak. Bo treba kar en velik preskok narediti,« je zmajeval z glavo Prevc, ki si za danes želi, da bi ga vendarle vsaj pri enem skoku odneslo daleč proti dnu skakalnice. »Skoki okoli 125, 130 metrov niso ne za dušo ne za gledalce. Iščem HS (hill size, 140 m; op. p.), upam, da ga najdem,« si je zaželel, ob omembi izjemnih Norvežanov, Nemcev in Poljakov pa ugotavljal: »Res so razred zase te dni. Ne vem, kaj jedo, sploh pa naj bi imeli vsi enako hrano …«

Najboljši Damjan na 15. mestu

S še večjimi težavami kot Prevc se je zadnje dni soočal Damjan, ki je bil celo že pripravljen na to, da ga morda ne bi bilo v ekipi, preden je začel kazati boljše skoke, ki ga še vedno ne zadovoljujejo. »Boljše je, ni pa to tisto, kar znam. Res ne najdem pravih občutkov. Bolj sem se jih trudil iskati, slabše je bilo. Zato se bom zdaj čim bolj umirjeno lotil tekme, ne bom toliko razmišljal, kot sem doslej,« ne zna razvozlati uganke Damjan, ki je bil včeraj na 15. mestu (132.5) najvišje uvrščeni Slovenec.

Še precej bolj v ozadju sta pristala Anže Semenič in Tilen Bartol, ki se je na tekmo celo uvrstil kot predzadnji (103.5). »Razmere so bile zelo slabe in sploh ne vem, kaj se je zgodilo. Še dobro, da sem se sploh uvrstil na tekmo,« je dejal Bartol, potem ko so se včeraj vremenske razmere spet bistveno poslabšale, brezvetrje je zdržalo en dan …

Danes bo premierni nastop na OI po Bartolu in Timiju Zajcu doživel še Anže Semenič. Skakalnica mu veliko bolje ustreza kot manjša, a je v zadnjih dneh precej nihal. Prikazal je tri dobre skoke, enega v včerajšnji poskusni seriji, ko je bil 10. (134.5), v kvalifikacijah je bilo nato veliko slabše (30.; 119.5). »Poskusni skok me navdaja z optimizmom, takšnega, kot so bili najboljši trije, moram na tekmi vsaj ponoviti, če ne še izboljšati,« si je zaželel za olimpijski krst.

Potem ko so na srednji skakalnici Norvežani osvojili dve kolajni – zmagal pa je Nemec Andreas Wellinger –, ne bi bilo prav nič nenavadnega, če bi to ponovili še na veliki. Celotna ekipa kandidira za oder, morda še najmanj svetovni prvak v poletih Daniel Andre Tande. Najbolj blesti brkati mož Robert Johansson.