Ko bronaste izkušnje ne štejejo nič

Smučarski tek: odločitev trenerja Stefana Saracca zbuja številne pomisleke.

Objavljeno
13. februar 2018 01.04
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Pjongčang – Napočil je torek, dan D za slovenske tekačice na teh olimpijskih igrah. Na sporedu bo namreč šprint, že dolgo paradna disciplina slovenskega ženskega teka. Do tu vse v redu in prav, a novica o tem, da na štartni črti ne bo Vesne Fabjan, zdrave in pripravljene, preseneča in zbuja pomisleke.

Ko je Stefano Saracco, drugo sezono zapored glavni trener slovenske reprezentance v smučarskem teku, razgrnil postavo za današnji šprint (Anamarija Lampič, Katja Višnar, Alenka Čebašek, Nika Razinger), smo spremljevalci našega teka takoj pomislili – na šprint brez Fabjanove, bronaste v Sočiju in zastavonoše pred dnevi na uvodni olimpijski slovesnosti? Odgovor glavnega trenerja pa je sledil v hipu: »Upošteval sem zadnji šprint s klasično tehniko na tekmi svetovnega pokala v Planici in tako za ta olimpijski nastop izbral najboljše štiri.«

Gracer: Nihče ni prej govoril o Planici

Sicer gre takšnemu stavku težko ugovarjati, vendar pa do včerajšnjega dne niti omenjeni Italijan niti kdorkoli iz reprezentančnega vodstva ni dejal, da bo planiška tekma neposredno vplivala na postavo za olimpijski šprint. »Tudi zapisano to ni nikjer. Seveda odločitve glavnega trenerja ne kaže spreminjati, on je vedno najbolj odgovoren za postavo ekipe in njen učinek, a na Vesno, ki je zavzeto vadila, v Planici pa nastopila, žal, s slabimi smučmi, to ne bo dobro psihološko vplivalo,« meni osebni trener bronaste olimpijke, ki sicer ne biva pri reprezenetanci v olimpijski vasi, temveč je v tri kilometre oddaljenem hotelu. »Stefano ji je napovedal vlogo rezerve v ekipnem šprintu, zdaj res ne vem, kako bo z njenimi nastopi do konca iger,« je upravičeno zaskrbljen Gracer.

Toda nič ne nastane od nič in že med zadnjim pogovorom v Kranjski Gori za naš časnik nam je bilo hitro jasno, da med edino tekačico pri nas ob Petri Majdič z oilimpijsko kolajno in trenerjem, doma iz Italije, obstaja precej ugank in drugačnih pogledov na šport. Motilo pa jo je predvsem, da takrat še ni vedela, kako bo s postavo za posamezne predstave v Pjongčangu. Kaj se bo zares zgodilo, bodo razkrili naslednji dnevi, zdaj je pač tako, da v današnjem šprintu 32-letne Besničanke ne bo. Vlogi izjemno obetavne Anamarije Lampič in druge mojstrice klasičnega tekaškega koraka Katje Višnar nikdar med odštevanjem do Pjongčanga nista bili sporni, drugače je bilo z drugima dvema izbranima tekmovalkama: Čebaškova je prav tako kot Fabjanova močnejša v drsalni tehniki, forma Razingerjeve v sezoni ni na želeni ravni. Na velikih tekmovanjih pa odločajo tudi izkušnje, ob ustreznem spoštovanju do tekačice z olimpijsko kolajno bi bilo v teh dneh zagotovo manj pomislekov in slabe volje …

Čudežni otrok pod drobnogledom

Sicer pa je glede današnjega dne iz slovenskega zornega kota zdaj povsem jasna podoba – pod posebnim drobnogledom bo novi čudežni otrok našega teka Anamarija Lampič. Športnica izjemnega talenta, prijaznega in pozitivnega pristopa je pred največjim izpitom dosedanje kariere. To so njene prve olimpijske igre, povrh na prizorišču, kjer se je pred enim letom veselila edine slovenske tekaške zmage v sezoni. V tej sezoni vrhunske uvrstitve v šprintu še ni bilo, trener Saracco je napovedal vrh zime in boj za kolajno prav na teh igrah. Po videnem doslej je Lampičeva zagotovo zdaj prva kandidatka, a vendarle bo treba garati v izločilnih bojih. Izkušnje so adut Višnarjeve, Razingerjeva in Čebaškova bosta poskusili v elitni druščini dokazati, da sta si upravičeno priborili trenerjevo zaupanje. Favoritinje so doma na Norveškem in Švedskem, slovenska današnja bera bi lahko krojila zgodbo našega teka v nadaljevanju iger. Anamariji Lampič bi v primeru današnjega uspeha samozavest pomagala na 30-kilometrski tekmi, Slovenke bi se spogledovale tudi s podvigoma na ekipnem šprintu in v štafeti. Pa četudi popolnega miru v našem taboru preprosto ni. A po današnji predstavi bo marsikaj jasno. Z upanjem, da bo tudi ta šprint ostal športni Sloveniji v lepem spominu.