Končno brez uganke: Anamarija in Alenka

Smučarski tek: jutri ekipni šprint, zadnja tekma za slovenski tekaški tabor.

Objavljeno
20. februar 2018 00.14
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Pjongčang – Jutrišnja sreda bo med dnevi D za slovensko tekaško odpravo. Na sporedu bo ekipni šprint, obenem tudi zadnja preizkušnja za našo vrsto. Na dveh kraljevskih preizkušnjah, ženski na 30 km in moški na 50, namreč slovenskega nastopa ne bo. Za konec pa bosta jutri reprezentančne barve branili Anamarija Lampič in Alenka Čebašek.

Precej je bilo ugibanj že od prihoda na prizorišče olimpijskih iger o tem, kakšna bo postava za posamezne tekme, prav glede ekipnega šprinta, v katerem se Slovenija spogleduje z uvrstitvijo od 6. do 8. mesta, je bilo morda še največ ugibanj. Mesto Anamarije Lampič, zdaj z naskokom vodilne slovenske tekačice, seveda ni bilo sporno, za drugo se je moral glavni trener Stefano Saracco odločati med mojstricama proste tehnike – Vesno Fabjan in Alenko Čebašek. Izbral je slednjo, kar glede na dosežke zadnjih dni še zdaleč ni presenetljivo. Na štafetni tekmi je bila namreč med slovensko četverico druga najhitrejša, še pred tem pa je močno opozorila nase na desetkilometrski preizkušnji. Zasedla je 12. mesto, od Petre Majdič tako visoke ollimpijske uvrstitve v tej cenjeni disciplini za slovenski tek ni bilo. Ob vsem tako ni več ugibanj o (ne)pravičnosti izbora za jutrišnjo postavo, seveda pa nekaj slabega okusa ostaja iz preteklosti: čemu je še pred igrami strokovni sveta zbora za tek napovedoval svoj scenarij, zakaj je glavni trener navzlic dvema sodelavcema, Nejcu Brodniku in Matiji Rimahaziju, tako redko v Sloveniji in ne nazadnje, čemu je uradno ta uganka okrog postave trajala tako dolgo?

Kako bo jutri na tekmi, je težko napovedati, a zadnja forma tako Lampičeve kot Čebaškove obeta precej. Realno najbrž res ne bo šlo višje od 6. mesta, zlasti nordijske dežele tudi v teh dneh kažejo izjemno prevlado v tekaški smučini, a če bi bili naši tekmovalki nižje kot 8. ali morda 9., zadovoljnih pogledov zagotovo ne bo. Proga je sicer zelo zahtevna, vedno znova dobro pripravljena, tekaški štadion je sploh eden najlepših objektov na teh igrah. Za zadnji nastop pa bi se že spodobilo, da bi v slovenskem taboru zaokrožil lepo bero na teh igrah. Črna pika ostaja le spoznanje, da ni bilo tako želenega finala v klasičnem šprintu, hitra Anamarija Lampič, izjemen adut prihodnosti, je obstala tik pred vrati nastopa med najboljšimi šestimi.

Preveč je bilo obenem tudi nejasnosti, nad razpletom, da je ne bo v jutrišnjem ekipnem šprintu, bronasta olimpijka Vesna Fabjan, ne more biti navdušena. A kot nam je dejala že pred dnevi, smuči še zdaleč ne bo pospravila v kot. Resno se bo lotilla sklepnega dela sezone s preizkušnjami na Finskem in Norveškem, nato pa priprav na naslednjo zimo in svetovno prvenstvo v Avstriji.