Maruša Ferk: Nisem bila prepričana, ali sem zajela količek

Trener Denis Šteharnik: Zanesljivo jo čaka denarna kazen, morda tudi slabša številka na prihodnji tekmi.

Objavljeno
22. februar 2018 12.08
ZOI
J. P.
J. P.

Pjongčang - Slovenska alpska smučarka Maruša Ferk je velika osmoljenka alpske kombinacije na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu. Po smukaškem delu je imela namreč odlično peto izhodišče, še dodaten odmerek optimizma pa ji je vlivalo dejstvo, da je v svoji vsestranskosti vsaj enako uspešna slalomistka kot smukačica. Vseeno so se ji načrti porušili že v zgornjem delu ritmično postavljene kratke slalomske proge, ko je povozila količek in bila zato diskvalificirana. Nadaljevala je sicer do cilja, zaradi česar jo lahko doleti tudi kazen.

Maruša Ferk: Smučko mi je prehitro potegnilo

»Smučko mi je prehitro potegnilo in sem zajela količek. Sprva nisem bila povsem prepričana o tem, mislila sem, da me je količek tako čudno udaril. A bila sem v dvomih in od tam naprej sicer lepo odpeljala, ni pa bilo to več tisto pravo. Škoda, razočaranje bo šele prišlo za mano. Pozno popoldne bom začela dojemati, kakšno priložnost sem zamudila po odličnem smuku. Po včerajšnjem specialnem smuku mi je trener dejal, da se lahko popravim še za sekundo. Danes sem pokazala vse, kar znam, a za rezultat je treba odpeljati dva nastopa, jaz sem žal le enega,« je zmajevala z glavo Ferkova.

V igri je bilo vse: kolajna, odstop, mesta od 5 do 10

Po njeni oceni je bilo v igri vse: kolajna, odstop ali pa uvrstitev med petim in desetim mestom, ki pa na olimpijskih igrah ne šteje veliko. »Po smuku sem, ko sem prišla v cilj, želela čim lepše razporediti čas. Odpočila sem si, se v miru preoblekla, opravila eno vožnjo, šla na ogled ... Na ogrevanju je bilo smučanje na visoki ravni, zelo sproščeno sem šla lahko na štart. Proga ni bila prezahtevna. A pripetila se mi je napaka. Na vseh tukajšnjih treningih sem bila sicer zelo stabilna,« je STA še povzela Marušine besede.

Ana Bucik: V slalomu bi šlo lahko tudi bolje, ne pa tako dobro, da bi zadostovalo za stopničke. Foto: Matej Družnik/Delo.


Ana Bucik: Višje kot do 8. mesta ne bi šlo

Tako je bila z enajstim mestom edina uvrščena Slovenka Ana Bucik: »V smuku sem prvič tako tekmovala in tvegala, nimam si česa očitati. V slalomu bi šlo lahko tudi bolje, ne pa tako dobro, da bi zadostovalo za stopničke, saj tega proga ni dovoljevala, z izjemnim nastopom bi se morda lahko povzpela do osmega mesta, višje težko. V zadnji strmini sem premalo tvegala, spodaj me je malo zmanjkalo. Z rezultatom sem zadovoljna, to je moja druga najboljša uvrstitev v kombinaciji. Vsem so narasli apetiti po tistem tretjem mestu, a sem že takoj opozorila, da ga bo težko ponoviti.«

Šteharnik: V hipu se ti sanje podrejo

Marušin nastop je analiziral tudi trener Denis Šteharnik: »Bila je zelo blizu. Zavedala se je, da z vrhunskim nastopom lahko meri visoko. Je pa to enostavno reči in težko storiti. Sneg je tu agresiven, smučka gre hitro v zavoj, takoj lahko zapneš za količek. Malo je zamudila, skušala napako popraviti, se morda odzvala malo panično in zapela količek. V hipu se ti sanje podrejo. Nisva se še pogovorila, zakaj je kar smučala naprej. Zanesljivo jo čaka denarna kazen, morda tudi slabša številka na prihodnji tekmi.«