Najbolje v sezoni, a letvica ni bila visoko

Moški superveleslalom: Boštjan Kline deseti, a prepričan, da bi se lahko boril za kolajno.

Objavljeno
17. februar 2018 01.32
Saša Verčič, poročevalka
Saša Verčič, poročevalka
Pjongčang – Svoj najboljši rezultat v sezoni je na olimpijskem superveleslalomu dosegel Boštjan Kline, žal pa je bila letvica postavljena prenizko, da bi to zadostovalo za rezultat povsem pri vrhu, kar je bila njegova želja. Dovolj je bilo za 10. mesto, z obžalovanjem, da bi bilo brez dveh napak lahko boljše.

Pred začetkom sezone je kazalo, da bodo hitre discipline glavno orožje slovenske moške reprezentance, pač zaradi odlične prejšnje zime, ki jo je Kline končal med smukaško elito. A vse od prvih novembrskih preizkušenj v Lake Louise je postajalo iz tedna v teden bolj jasno, da olimpijska in predolimpijska zima ne bosta imeli veliko skupnega. Kline je sicer vse do zadnjega upal na zasuk, na presenečenje na veliki tekmi, a treningi niso bili spodbudni, nato še manj prva preizkušnja, ko je v smukaškem delu kombinacije tudi zaradi eksperimentiranja z materialom pristal daleč zadaj. Novo razočaranje je prinesel specialni smuk (27.), superveleslalom je vtis nekoliko popravil. Brez dveh napak bi se dalo še višje, je pa 10. mesto njegova najboljša uvrstitev sezone, doslej je bilo to 13. iz Val Gardene prav v tej disciplini.

»Pri obeh napakah sem izgubil precej hitrosti, v spodnjem delu je bilo to še toliko bolj pomembno, ker ni bilo neke klančine, da bi jo lahko spet pridobil. S tema napakama sem precej izgubil. Treba bo izboljšati tako tehnične kot taktične stvari,« je nastop podoživel Kline, ki ga je do 6. mesta ločilo le 32 stotink sekunde, a je ocenil, da je bila dosegljiva tudi kolajna. To je bil njegov cilj na začetku sezone, tega ni skrival. »Z optimalnim nastopom bi bil v boju za stopničke,« je dejal z mešanimi občutki.

»Zadovoljen sem s pripravo, zadovoljen na nek način s prikazanim, ni pa to tisto, kar sem si želel, ni bilo popolno. A tako pač je v superveleslalomu, v katerem ni preizkusa proge, ampak samo ogled. Tako si zamisliš najboljšo linijo in se jo skušaš držati. Ni se izšlo tako, kot sem si zamislil, zdaj lahko iz tega poberem pozitivne stvari, dvignem glavo in grem naprej. Rezultat sicer ni vrhunski, ni pa slab,« je črto pod svoje prve igre potegnil Mariborčan.

Tokrat brez spektakla

Ob njem je do cilja v Džongsonu prismučal le še Klemen Kosi, ki je v smuku nase opozoril s spektakularnim odstopom, v cilju pa tokrat presenečeno pogledal na svojo uvrstitev (na koncu 25. mesto), saj je pričakoval več. »Tokrat ni bilo ne spektakularne poteze ne spektakularnega rezultata … Nobene napake nisem naredil, linija smučanja je bila v redu, zato sem bil po prihodu v cilj precej razočaran. Tudi Innerhoferju se je pripetilo podobno, to te res potre. Razmere mi pač niso bile pisane na kožo, za moj slog smučanja,« je o razmerah na specifičnem snegu dejal Kosi, ki OI zapušča z 10. mestom v kombinaciji.

»To je zelo dober rezultat na OI, čeprav bi si želel še več, a očitno nisem dovolj dober ali pa se mi stvari niso 'poklopile'. Še naprej bo treba delati, da bom prišel do želene ravni,« je dejal. Miha Hrobat in Martin Čater sta odstopila, slednji je veljal za glavno slovensko orožje. Kot je pojasnil, mu uvrstitev okoli 15. mesta na takšni tekmi ne bi nič pomenila, hotel je nekaj dodati, a se ni dobro končalo.

Prekinjen norveški niz

Če so se Norvežani v četrtek razveselili prvega smukaškega olimpijskega naslova v zgodovini, pa velja povsem drugačna zgodba v superveleslalomu. Tu so neprekinjeno vladali vse od Salt Lake Cityja 2002 (Kjetil Andre Aamodt, Aksel Lund Svindal in Kjetil Jansrud), včeraj je njihov niz prekinil Matthias Mayer. Avstrijec je tako na OI pripotoval kot prvak, kot prvak tudi odhaja, le da je zamenjal disciplini. Pred štirimi leti je namreč senzacionalno osvojil zlato kolajno v smuku, zdaj je znova potrdil, da je tekmovalec za velike preizkušnje. V tej sezoni ni zmagal na nobeni tekmi, njegov uspeh je še toliko večji, ker je na uvodni padel in pokosil snemalca, zato je bil sprva vprašljiv njegov smukaški nastop, saj je imel precejšnje bolečine v kolku. Nato je kraljevsko disciplino končal na 9. mestu, kar je bilo zanj razočaranje, a včeraj je prišel najboljši obliž.