Ne upa si predstavljati, da bi bil prvi po kvalifikacijah

Deskanje na snegu: v paralelnem veleslalomu od Slovencev Gloria Kotnik, Žan Košir, Rok Marguč in Tim Mastnak.

Objavljeno
21. februar 2018 00.54
Saša Verčič, poročevalka
Saša Verčič, poročevalka
Pjongčang – Deskarji alpskih disciplin se bodo med zadnjimi podali na olimpijsko prizorišče, Slovenija pa ima tu ekipno zelo močno vrsto. Zdi se, da lahko vsak od četverice – Gloria Kotnik, Žan Košir, Rok Marguč, Tim Mastnak – poseže visoko. Košir bo sicer branil kolajno iz Sočija, a zgolj v veleslalomu, slalom ni več olimpijska disciplina. 

V tej sezoni se je na oder za zmagovalce od Slovencev prebil Marguč, ki je bil v Lackenhofu drugi in je le za las ostal brez zmage. »Tam sem imel res dober občutek, zelo me tudi veseli, da je tamkajšnja proga podobna tej v Pjongčangu. Pred Sočijem nisem stal na odru za zmagovalce in Lackenhof je glede tega res spodbuden,« pravi Celjan, prepričan, da lahko na OI skoraj vsak premaga vsakega, saj je bila ta sezona precej nenavadna, na odru za zmagovalce je stalo 12 različnih tekmovalcev, Marguč pa meni, da bo še marsikdo konkurenčen in da se lahko v vrh prebije vsaj 20 deskarjev. Vrh, torej kolajna, je njegov cilj, potem ko je v Sočiju spoznal, da na OI ne šteje nič drugega. »Bil sem peti in od tega nisem imel nič. Morda je bil Soči tudi specifičen, ker je Slovenija tam osvojila toliko kolajn. Če jih ne bi in bi bil med najvišje uvrščenimi, potem bi bilo najbrž veliko bolje. Tu se mi je denimo zelo dopadel pristop Ane Drev, ki je z 10. mesta napadla na vso moč, šla na glavo. To je to. Ali dobiš kolajno ali ne, če je ne, je vseeno, ali si uvrščen oziroma na katerem mestu si,« razmišlja v tej sezoni najboljši slovenski (moški) deskar, ki ni navdušen nad tem, da so jutri na sporedu kvalifikacije, šele v soboto pa nato finali.

»Krog kandidatov je širok, odprt in razočaran bom, če ne bom osvojil kolajne, a sem s tem pripravljen živeti. Sploh si ne upam predstavljati, da bi bil prvi po kvalifikacijah, ker bi si potem ustvaril takšen pritisk, da ga ne bi mogel prenesti. Dva dneva čakanja bi bilo v tem primeru neskončno,« se je novega sistema olimpijskega tekmovanja dotaknil Marguč, ki tudi obžaluje, da slalom ni več del spored. »Slalom je zelo lepa disciplina, ki mi zelo leži, ne nazadnje sem bil v tej disciplini svetovni prvak. Tu bi mi slalom še posebej ležal, ker je proga precej položna, ob zaprti postavitvi bi bil zelo konkurenčen,« je o tem, kaj bi bilo, če bi bilo, razmišljal Marguč.

Kotnikova z dobro popotnico

Z zelo dobro popotnico je v Pjongčang pripotovala tudi Gloria Kotnik, saj je bila na Rogli 4., nato pa na zadnjih preizkušnjah pred OI v Banskem še enkrat 4. in 6. »Odlično sem se pripravila, nič se ni spremenilo od zadnje tekme, morda sem na treningih dobila še več stanovitnosti, sem zadovoljna in z veseljem pričakujem tekmo,« pravi 28-letnica, ki je že nastopila na igrah v Sočiju in Vancouvru, a se ni prebila v izločilne boje, prav tako ji to ni uspelo na šestih svetovni prvenstvih, medtem ko na tekmah svetovnega pokala še ni stala na stopničkah. A kljub naštetemu je bila pred začetkom OI eno glavnih slovenskih orožij. Obremenitve, da bi »morala« osvojiti kolajno, ne bo čutila, hkrati se dobro zaveda, da je blizu najboljšim.

»Dokazala sem, da lahko dosežem vrhunske rezultate, kar mi daje pozitivno energijo. Zavedam se svojih sposobnosti, hkrati pa tudi, da so olimpijske igre le enkrat na štiri leta, da moraš imeti točno takrat svoj dan. Zlagala bi se, če bi rekla, da mi zadnji rezultati ne dajejo upanja na visoko uvrstitev, z njimi sem dobila veliko samozavesti, ne želim pa se zaletavati,« pravi Kotnikova, ki ne želi razmišljati o rezultatskem dosegu, ampak se želi osredotočiti le na svoje deskanje.

Sklepne priprave za Pjongčang je opravila na Kitajskem, kjer kot trener deluje njen oče, tako da je imela nekaj primerjav s kitajskimi tekmicami, od katerih je bila boljša. Žensko deskanje bo tokrat sicer še pod posebnim drobnogledom, saj bo superveleslalomska senzacija Ester Ledecka lovila unikatni zlati dvojček. Če je bila njena zmaga v superveleslalomu nepričakovana, bi povsem drugače veljalo za deskarsko, saj gre za vodilno v skupnem seštevku svetovnega pokala.